Elly opent de avond met enkele bestuursmededelingen, maar daar het hier voornamelijk om overwegingen gaat en niet zozeer om besluiten, neem ik aan dat het bestuur hier t.z.t. zelf wel mededelingen over zal doen. Wordt vervolgd dus!

Hierna gaan we verder met waar we de vorige keer bij Erwin mee bezig zijn geweest, namelijk: wat is een goede foto! met dit verschil dat we het de vorige keer hebben gehad over theorie, vanavond wordt deze theorie losgelaten op onze foto's.

Volgens mij hebben alle aanwezigen foto's meegenomen en zijn we benieuwd naar de mening van elkaar, maar vooral naar die van Erwin. Op een ieders lippen brandt de vraag: "is dit een goede foto?" En het antwoord van Erwin is elke keer weer: "ja.... maar.." en bij dat maar, daar gaat het mis. Nou ja, mis... Erwin benadert het positief: "de foto's zijn goed, maar het kan (bijna) altijd beter."

Een goede foto is scherp en goed belicht, getuigt van creativiteit en wordt tot in de puntjes verzorgd gepresenteerd. Hoewel wij allen trots zijn op onze resultaten blijkt al snel dat het allemaal beter kan. Soms is een foto onderbelicht, dan weer overbelicht. Heeft de één een (te) schitterend passe-partout, bij de ander schittert de foto juist door de afwezighied hiervan. Oftewel, er is altijd wat.

Een geluk bij een ongeluk. Doordat Ton zijn foto 'ergens in een la' bewaart is deze lichtelijk beschadigd. Beschadigingen die geen afbreuk doen aan de foto, maar wel aan de presentatie. En deze onachtzaamheid levert ons onverwacht een extra les op. Erwin belt naar boven en vraagt aan zijn vrouw Marja of deze 'even' een workshop retoucheren wil verzorgen. En ja, ze wil.

Marja laat ons zien hoe je een mooie foto nog mooier kunt maken. Retoucheren vereist geduld, ervaring en een goed oog waar het gaat om het mengen van kleuren. Vlekjes worden weggewerkt en zelfs de weerkaatsing van het flitslicht in de ogen van de poes verdwijnt als sneeuw voor de zon. Het resultaat is verbluffend. Marja merkt wel op dat retoucheren eigenlijk alleen echt mooi is bij foto's die 'mat' afgedrukt zijn. Bij 'glans'foto's zie je eerder dat ze bijgewerkt zijn. (Waarom laat ik ze nou altijd glanzend afdrukken?)

Na deze onderbreking gaan we verder met het bekijken van mooie foto's die nog mooier zouden zijn als:

Je zorgt voor rechte lijnen in je foto. Een rechte lijn biedt houvast en zorgt ervoor dat de kijker op de juiste manier naar de foto kijkt. Scheve lijnen verstoren de rust. Scheve lijnen kunnen voorkomen worden door je standpunt te veranderen, of (zo nodig) door je foto zodanig in je passe-partout te plaatsen dat het toch recht lijkt. Natuurlijk mag je afwijken van deze regel, maar dan geldt wederom: doe het extreem. Maak het dan zo scheef dat juist het scheve de aandacht trekt.

Je zorgt voor een juiste belichting. Sommigen van ons laten het toestel de belichting regelen als we een foto maken ("Oh, kun je dat ook zelf regelen dan?") Maar eigenlijk vraag je hiermee iets onmogelijks van je toestel. Lichtmetingen kunnen eigenlijk alleen 'ter plaatse' worden verricht, en niet vanuit het standpunt van je toestel. Het toestel doet verschillende metingen en kiest een gemiddelde waarde van het aanwezige licht. Maar deze waarde kan dus afwijken van de hoeveelheid licht ter plaatse. Dus soms moet je een foto 'overbelichten' om een perfect resultaat te krijgen en soms 'onderbelichten'.

Maar gelukkig komen de meeste (moderne) toestellen je hierbij te hulp. Op je toestel zit een knop die er voor zorgt dat je niet 1 foto van een onderwerp maakt, maar 3. De eerste foto wordt dan gemaakt volgens de standaard belichting, de tweede wordt 1 stop 'onderbelicht' en de derde 1 stop 'overbelicht'. Achteraf kun je dan zelf bepalen wat het mooiste resultaat geeft.

Ook hierbij geldt: niet denken maar doen! (maar dan moet je wel onthouden wat je gedaan hebt!) Wie zegt dat fotograferen eenvoudig is! Je zorgt voor een juiste sluitertijd en diafragma.

Een geweldige tip: stel je wilt een actiefoto maken. Kies je positie en richt je camera op het punt waar je de foto wilt maken. Stel vervolgens je camera zo in dat je zelf het diafragma kunt bepalen terwijl de camera daar automatisch de juiste sluitertijd bij kiest. Kies voor het grootste diafragma (=kleinste getal). Je camera geeft nu aan wat de hoogst haalbare sluitertijd is vanuit dit standpunt. Goed hè?

Je zorgt voor het aanleveren van de perfecte foto. Kijk kritisch naar de foto die je laat zien. Neem geen genoegen met 'goed' terwijl het ook 'beter'  kan. Neem de tijd om een foto te maken, maar besteed net zoveel zorg aan het presenteren van het resultaat.

En: wees niet te snel tevreden! Als ik één ding heb geleerd vanavond is het wel dat goede foto's zeldzaam zijn.