Omdat ik nu al weet dat dit verslag veel korter gaat worden dan het vorige heb ik maar gekozen voor een wat groter lettertype. Niet omdat het niet interessant was, maar omdat het moeilijk weer te geven is. Fotobewerking moet je zien, ervaren. En daarna gewoon gaan doen! Hoe vaker je het doet, hoe bedrevener je wordt, volgens Erwin althans.

Erwin toont zich een waar virtuoos als het gaat om het restaureren van een foto. Beschadigingen verdwijnen als sneeuw voor de zon en er komen zelfs schaduwen op de foto tevoorschijn die op het origineel amper zichtbaar zijn.

Vervolgens wordt de foto uitgeprint. De kwaliteit van de print is afhankelijk van een aantal factoren:

  • wat voor printer je hebt
  • wat voor printerpapier je gebruikt
  • je printerinstelling

Met name voor het laatste geldt: verwacht geen dingen van je printer die technisch gezien niet binnen de mogelijkheden van je printer vallen. En ook hierbij geldt: ga experimenteren met je printerinstelling, je leert dan vanzelf hoe jouw printer het mooiste resultaat geeft. 

Daar het mijn foto was die werd bewerkt c.q. gerestaureerd, ben ik nu in het bezit van 3 mooie afdrukken van mijn foto, die bijna allemaal mooier zijn dan het origineel! Erwin... bedankt!!

Bij het bewerken van een foto, maar ook bij het afdrukken ervan, moet je in staat zijn om goed te kunnen kijken naar kleuren, en dan met name naar kleurschakeringen. Meerdere malen houdt Erwin ons de kleurencirkel voor: cyaan is niet blauw of groen, maar zit precies tussen blauw en groen in. Magenta is niet paars, maar zit precies tussen blauw en rood in. Natuurlijk blijft kleurkeuze persoonlijk, de één vindt sepia mooi, de ander niet.

Door een foto te bewerken doe je denk ik niets anders als er een meer persoonlijk accent aan te geven, zonodig het accent dat je beoogde maar dat met fotograferen niet helemaal gelukt is. Manipulatie? Misschien. Maar als je dat niet wilt dan moet je ook geen filters gebruiken!

De volgende stap is het plaatsen van een foto op internet.
Je hebt een foto, al dan niet bewerkt, en wilt deze op internet plaatsen. Dan ga je eerst kijken naar de grootte van je pagina. In het geval van de 'FLITS' pagina; deze is 800 pixels breed.

Als je wilt dat je foto goed tot zijn recht komt, dan moet je er dus voor zorgen dat de foto niet breder is dan +/- 500 pixels, anders past hij niet goed op je beeldscherm (rekening houdend met de kantlijn en bijgeschreven tekst).
Als je op de computer de breedte van je foto aanpast, dan past de computer automatisch de hoogte aan. Moaar ook dit kun je manipuleren. Je kunt van een rechthoekige foto een vierkante foto maken. Of een ronde. Of een.... nou verzin zelf maar verder.

Vervolgens ga je de foto comprimeren, je verkleint de 'ppi', het aantal 'pixels per inch'. Waarom? Omdat het 'downloaden' van een normale foto ongeveer 4 minuten van de computer vergt en van een gecomprimeerde foto ongeveer 30 seconden. Je maakt het aantrekkelijker voor de 'kijker'. Niemand wil lang wachten op resultaat.

Voor ons, leden van de Fotokring FLITS geldt dat natuurlijk niet. Wij weten, na de uitleg van Erwin, wat je vraagt van een computer. Wij weten dat kwaliteit tijd vraagt. Maar wij weten ook, dat hoe beter de foto, hoe minder er bewerkt hoeft te worden. En dat scheelt weer tijd.

Maar zowel voor het bewerken van een foto als voor het maken van een foto geldt: hoe meer je het doet, hoe beter het gaat!

Edwin, lid van de fotoclub en groot voorstander van de mogelijkheden tot fotobewerkeing (onder het motto: mijn foto's worden er beter van!)