Onze eerste avond bij Erwin gaat gelijk goed van start; Marja is jarig vandaag en daarom worden wij getrakteerd op koffie en gebak. Lekker. Marja: ‘van harte, namens ons allemaal’.

Maar nu over tot de orde van de dag. Erwin heeft de website aangepast c.q. geactualiseerd. In vogelvlucht laat Erwin ons zien wat er allemaal op staat; alle leden, alle adverteerders, onze jaarlijkse planning en ons nieuwe wedstrijdthema: oogverblindend. Deze laatste moet nog wel worden voorzien van een voorbeeldfoto. Maartje gaat deze verzorgen. Zal wel weer iets met een koe zijn.

Erwin wijst de nieuwe leden op de mogelijkheid om hun foto's op de site te laten plaatsen, volgens Hans gaat dit lukken. Vervanging van de oude foto's is misschien ook wel leuk.

Suggesties voor de website?

  • Een gastenboek.
  • Een teller, zodat we kunnen zien hoe vaak de site bezocht wordt. 

We gaan het hier eens in ‘de Camp’ over hebben. Maar vooralsnog ziet de site er gewoon goed uit, dus neem eens een kijkje op: http://.flits.wolweb.nl Ook is ‘FLITS’ terug te vinden op de internetpagina van Woudenberg, op www.033-woudenberg.pagina.nl Aan reclame geen gebrek dus!

Tot slot biedt Erwin aan om in onze aanwezigheid de website aan te passen, zodat wij eens kunnen zien hoe dat in zijn werk gaat. Een leuk idee voor een SOP? De leden zijn enthousiast!!!

 

Vanavond gaan we het hebben over brandpunten; wat zijn dat, wat doen ze?

Maar voor we verder gaan wil Erwin eerst even ons geheugen opfrissen.

Scherptediepte is?
Het gebied dat scherp lijkt op de foto, dat is 1/3 voor het hoofdonderwerp en 2/3 erachter.

Waardoor wordt dit bepaald?
Door het brandpunt van je lens en door het gekozen diafragma. (Maartje weet dit! Jawel, ze heeft wel wat geleerd vorig jaar!)

Even wat brandpuntfeiten:

  • Elke brandpunt heeft zijn eigen scherptediepte, bij een gegeven diafragma. Dit is onveranderlijk en voor elke lens (met gelijk brandpunt) hetzelfde. Op oudere lenzen kun je zien hoeveel scherptediepte je hebt bij een bepaald diafragma en een bepaald brandpunt. Op de tegenwoordige (zoom-)lenzen is dit vaak (helaas) niet meer terug te vinden.
  • Met het brandpunt bepaal je de hoek waaronder je fotografeert. Met een groothoeklens fotografeer je onder een grote hoek, met een telelens fotografeer je onder een kleine hoek.
  • Door in te zoomen op je onderwerp verandert de afstand tot je onderwerp niet, maar verander je de hoek. Hoe langer je brandpunt, hoe kleiner de hoek wordt waaronder je fotografeert.
  • Je brandpunt is bepalend voor je scherptediepte.
  • Je brandpunt is bepalend voor de ‘uitsnede’ van je foto; wat wil je er op hebben!

Vrijwel iedereen fotografeert tegenwoordig met een zoomlens. "Dan kun je het onderwerp zo mooi dichtbij halen", zeggen de mensen dan, aldus Erwin . Niets is minder waar. Volgens hem zit er geen kabouter in je lens die op commando naar buiten rent, je onderwerp bij kop en kont pakt en het naar de camera toesleurt. (Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat hier al wel aan gewerkt werd, maar dat dit proces nu stagneert nu het dwergwerpen door de VN verboden is.)

Volgens Erwin verdient iedere foto zijn eigen brandpunt. Je moet dus niet alleen maar in- of uitzoomen op een onderwerp, je moet lopen! Alleen zo kun je komen tot een goede foto, één met de gewenste scherptediepte en een goede uitsnede.

Wederom worden wij gedwongen om na te denken voor we een foto maken.

  • Wat is je hoofdonderwerp?
  • Hoeveel scherptediepte wil je?
  • Met welk diafragma bereik je dit?
  • Bij welk brandpunt?

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, dan pas je je sluitertijd hier op aan. En dan pas maak je de foto.

Soms is het moeilijk om de afstand tot je onderwerp te schatten of na te meten. De meeste CANON camera's schieten je hierbij te hulp. Bovenop zit een knop die je op ‘depth’ kunt zetten.

Nu doe je het volgende:

  1. Richt op het voorste punt dat je scherp wilt hebben en druk de ontspanknop half in. Je toestel bepaalt nu de afstand tot dit onderwerp. Laat de ontspanknop los.
  2. Richt nu het toestel op het achterste onderwerp dat je scherp wilt hebben en druk de ontspanknop half in. De camera bepaalt nu de afstand tot het achterste onderwerp. Laat de ontspanknop los.
  3. Als je de ontspanknop voor de derde keer half indrukt, dan stelt de camera scherp op 1/3 vanaf het voorste punt en 2/3 voor het achterste punt. Dan heb je dus precies de scherptediepte die je wilt hebben. En, de camera geeft ook nog aan welke sluitertijd en diafragma je moet gebruiken. Handig hé!
    Alweer zo'n gouden tip van Erwin.

 Nog een paar tips:

  • Gebruik voor portretfoto's bij voorkeur een 135mm of een 15Omm lens met een groot diafragma, voor zo min mogelijk scherptediepte.
  • Gebruik voor landschapsfoto's een groothoeklens en een klein diafragma, voor zoveel mogelijk scherptediepte.

 Als laatste gaan we de foto's bekijken die we hebben gemaakt aan de hand van de opdracht van Erwin. De foto's van Elly en Edwin zijn niet gelukt, de afstand van hun onderwerp tot hun achtergrond is te klein om een duidelijk verschil waar te kunnen nemen.

De foto's van Hans en Yvonne daarentegen zijn goed gelukt. Beiden hebben zich wederom uitgeleefd in de beeldentuin in Wijk bij Duurstede en hebben foto's gemaakt van een beeld, ieder een ander beeld, waarbij zij elke keer het beeld van onder tot boven op de foto hebben gezet, bij elke opname hun brandpunt hebben veranderd en bij elk brandpunt 2 foto's hebben gemaakt, één met een groot diafragma en één met een klein diafragma. Op deze foto's is goed te zien hoe de scherptediepte verandert bij de diverse brandpunten en de verschillende diafragma's. Verder kunnen we aan de hand van deze foto's goed zien dat hoe verder het onderwerp van ons af staat, hoe groter de scherptediepte wordt.
Al met al een, althans voor Hans en Yvonne, geslaagde opdracht.

Het was een avond met een hoop ingewikkelde lesstof, maar Erwin verzekert ons dat we hier nog regelmatig op terug zullen komen en dat we het gaandeweg wel zullen gaan begrijpen. Volgens mij schat hij ons te hoog in, maar goed, we zullen zien .