Die geweldige foto.....die maak je gewoon zelf, dat is geen probleem! Maar hoe geweldig die wordt, dat is van meer factoren afhankelijk dan alleen de fotograaf. Jurriën gaat ons vanavond inwijden in de geheimen van de films en de kunst van het afdrukken.

Films zijn te onderscheiden aan hun:

  • lichtgevoeligheid
  • kleurverzadiging
  • kwaliteit

De lichtgevoeligheid wordt uitgedrukt in ASA. Met wat voor film je fotografeert is afhankelijk van de omstandigheden waaronder je fotografeert, binnen, buiten, veel of weinig licht, snelheid, wel of niet flitsen......er hangt dus :eel af van een juiste filmkeuze. Maar nu eerst een schema:

schema



Met een 100 ASA film heb je dus behoorlijk wat licht nodig om een goede foto te kunnen maken, iets wat bij een 3200 ASA film niet het geval is. Klinkt ideaal, dan kun je dus praktisch in het donker fotograferen. Maar dit heeft ook een schaduwzijde. Kleur is de reflectie van licht, dus hoe donkerder, hoe minder kleur.
Dus kom ik terug op bovenstaande: de keuze van je film is afhankelijk van de omstandigheden!!!!

Enkele voorbeelden van wanneer gebruik je wat?
Bij films van een B-merk verschilt de dikte van de diverse lagen nog wel eens, wat je kleurweergave niet ten goede komt. Hierbij valt te denken aan films van, nou ja, de rest....... Dus fotografeert iedereen met een film met het “A-merk”! Nee, ook niet waar. Want niet iedereen is zo kritisch als wij zijn (als we dat al zijn) en bovendien zijn de B-merken vaak goedkoper. Oké, je levert in op kwaliteit...maar geld speelt wel degelijk een rol!

De foto
Oké, je hebt al je energie besteed aan het maken van de foto, je hebt gekozen voor de juiste film, natuurlijk van een A-merk......maar de afdruk valt tegen. Hoe kan dat nou? Aan jou ligt het niet!
De kwaliteit van je afdruk wordt bepaald door de kwaliteit van het fotopapier en waar je de foto af laat drukken.

Er zijn verschillende soorten fotopapier om je foto op af te laten drukken.
'Kodak' onderscheidt de volgende soorten;

  • Edge = standaardpapier, standaard afdruk
  • Royal = dikker papier, bevat meer zilver en dat geeft vollere kleuren
  • Vakafdruk = dat is HET! (het kost wat, maar dan heb je ook wat)

Ook hiervoor geldt dat je het papier kiest afhankelijk van het doel; een echt mooie vergroting is wel een vakafdruk waard, maar of je dit nou moet doen voor je vakantie-kiekjes?

Foto’s worden ontwikkeld en afgedrukt bij ontwikkelcentrales. En ook hiervoor geldt; er zijn duurdere en goedkopere ontwikkelcentrales. Maar hoe komt het dat sommige goedkoper zijn?

  1. De vloeistoffen die nodig zijn voor het ontwikkelen en afdrukken van een foto worden langer gebruikt dan is aanbevolen
  2. De printers maken veel meer uren en met minder onderhoud
  3. Goedkoper en minder opgeleid personeel

Al deze factoren zijn bepalend voor jouw afdruk.....en komen je afdruk niet ten goede. Duurdere ontwikkelcentrales besteden meer aandacht aan hun apparatuur, chemie en personeel, en dus.....aan jouw foto!

  • 100 ASA film → lekker zonnig weer
  • 400 ASA film → doorsnee gebruik tegenwoordig
  • 800 ASA film → binnen, donkere gelegenheden, concert, theater
  • 3200 ASA film → sportfotografie

Maar goed, je hebt dus licht nodig om je foto te maken, fotografie is immers ‘schrijven met licht’. Maar je hebt kleur nodig om er 'wat van te maken!' En dan bedoel ik kleurverzadiging.
Met een 3200 ASA film heb je niet zoveel licht nodig om een foto te maken, maar de kleuren van je foto worden minder. Een 100 ASA film heeft meer licht nodig, maar geeft daardoor ook meer kleur weer. Wat weer een mooier resultaat geeft. Wat wederom leidt tot de uitspraak: de keuze van je film is afhankelijk van de omstandigheden!!!!

Nu even een stukje anatomie: een film, wat is dat nou eigenlijk?
Hebben we het bij digitale fotografie over 'pixels', dan spreken we bij de ‘ouderwetse fotografie’ over 'korrels'. Een 100 ASA film heeft een fijne korrel, een 3200 ASA een grove. Het verschil hiertussen wordt duidelijk op het moment dat je een foto gaat uitvergroten. Een 100 ASA foto kan verder uitvergroot worden dan een foto die gemaakt is met een 3200 ASA film....zonder kwaliteitsverlies! Dat pleit dus weer voor de 100 ASA film. Maar de kwaliteit van de film wordt door meer bepaald dan alleen de korrel.

A- en B-merken
Een film (negatief) is opgebouwd uit laagjes. Elk laagje is bijna net zo dik als een haar. Dun dus! En op dat hele dunne stukje wordt een heleboel informatie samengeperst. Goede films bestaan uit wel 4 lagen; 1 voor geel, 1 voor rood, 1 voor blauw & 1 voor groen. En tussen al deze lagen zit bij een goede film ook nog een filter. Voor een zo correct mogelijke weergave van de werkelijkheid moeten al deze laagjes even dik zijn, alleen dan is een optimale weergave mogelijk. Een eigenschap die we terugvinden bij de A-merken als Kodak, Fuji, Agfa en Konika.

Zelf afdrukken
Met de komst van de computer, de digitale camera en de printer, kiezen mensen er steeds vaker voor om zelf hun foto’s thuis af te drukken. Dit is prima te doen, maar ook hierbij moet rekening worden gehouden met de keuze van de printer die je gebruikt en welk printerpapier.

De meeste printers maken gebruik van de kleuren geel, magenta, cyaan en zwart (oké, zwart is geen kleur....maar wordt wel gebruikt!) 
Er zijn echter ook printers die wel 5 kleuren gebruiken; geel, magenta, cyaan,
licht cyaan en licht magenta. En zwart natuurlijk.
En er zijn printers die zelfs gebruik maken van 3 verschillende tinten zwart.
Nou, dan moet het toch goedkomen met je foto!

Printerkeuze dus. Maar ook je papierkeuze is bepalend voor je afdruk. Hierbij moet je kijken naar het absorberend vermogen van het papier; hoe groter dit vermogen, hoe meer kleurverzadiging je krijgt.

Ik ga zo’n page keukenrol door mijn printer halen!