Op 19 februari is het dan eindelijk zo ver, onze werkavond fotobewerking op de computer, verzorgd door Erwin gaat van start.
Al 2 avonden is Erwin bezig geweest om ons in te wijden in de duistere wereld van.......computergeheimen. Met termen als interpoleren, bilineair, bicubisch, bits en bytes heeft hij het ons doen duizelen. En aan het eind van die avonden voel ik me elke keer net een pixel; het kleinste element uit een digitale foto, zonder vorm, zonder grootte, maar alleen een kleur...... Maar goed, vanavond gaat het gebeuren, we gaan onze (veronderstelde) kennis loslaten op de computer.

Erwin heeft zelf een cursus digitale fotobewerking gemaakt (inclusief CD-rom) en met behulp van de hierop staande foto’s gaan we aan de gang. Het programma waar we mee werken is Photoshop 6.0. Zodra we dit programma openen verschijnt onze ‘digitale doka’, met aan de linkerkant van het scherm ons gereedschapspalet
en boven in het beeld een horizontale werkbalk met allerlei opties.
We beginnen met het openen van de foto van piraat Rutger. Door te dubbelklikken op het handje in het gereedschapspalet krijgen we de foto op ware grootte op ons scherm te zien.

We gaan ons eerst verdiepen in de afbeeldingsgrootte.
Klik op image, daarna op size; we kunnen nu zien hoe groot de afbeelding is. En nu moet ik even blindvaren op mijn aantekeningen, let op:

Resample image wegvinken (hokje leeg maken dus). Resolutie verkleinen (bv van 300 naar 75) het
document wordt dan 40 x 60 cm (kan niet door je printer).

Vergroten: √ resample image, kies voor bicubic (en dus niet voor bilineair of nearest neighbour).
Vervolgens kun je bij width de grootte veranderen van 10 naar 20 cm.

Oké, tot zover mijn aantekeningen hierover, het is lastig schrijven hierover als je het programma niet voor je ziet, maar jullie zullen het er mee moeten doen. We gaan verder met kleurdiepte.
De kleurdiepte wordt in je gereedschapspalet weergegeven door 2 vierkantjes, een zwarte en een witte. Zwart is de voorgrondkleur en wit de achtergrondkleur. Dit kun je veranderen door links onderin op depijl te klikken.
Aantekening: door op ‘ctrl z’ te drukken ga je altijd 1 stap terug in de bewerking!

Dubbelklik op het zwarte vlak en je krijgt de ‘color picker’ in beeld. Kies niet voor HSB, LAB of YMCK, maar voor RGB. (Deze kleurinstellingen hebben te maken met de manier van drukken of printen....als ik het goed begrepen heb tenminste).

We gaan verder met een andere foto; computer is kinderspel. En nu gaan we croppen. Croppen wil zeggen dat je een uitsnede van de foto gaat maken, al het storende of overbodige op de foto kun je weghalen.

Klik op hokje in het gereedschapspalet.
Bovenin de werkbalk kun je nu width....height.....en.....resolution bepalen (breedte, hoogte en resolutie voor de Hollanders onder ons). Vul in: 10cm, 15cm en 150 dpi. Hiermee bepaal je de grootte van de uitsnede die je wilt gaan maken en de grootte van het bestand. Hoe meer DPI (= dots per inch) hoe groter je bestand. (Zeg Erwin, moet dit geen PPI zijn???)
Zet nu je cursor daar waar je het begin van je uitsnede wilt maken, druk de linker muisknop in en maak een uitsnede, oftewel “trek een rechthoek” over dat deel wat je wilt behouden. Ben je tevreden, laat de muisknop los, dubbelklik op de uitsnede en al het overtollige verdwijnt.

(Ben je niet tevreden? Met ctrl Z ga je 1 stap terug in de bewerking!)

Nu gaan we de helderheid regelen. Klik op image, vervolgens op adjust en kies contrast / brightness. Door met de schuifregelaars die je nu ziet te gaan spelen, kun je de helderheid van de foto zo maken als je hem hebben wilt. Klik op ok om je instellingen te bevestigen.

Kleurcorrectie behoort ook tot de mogelijkheden. Klik op image, adjust en kies voor variations. En schuiven maar!

Maar, wat makkelijk kan, kan ook moeilijk! Daarom zijn er ook de volgende opties om helderheid, kleur en balans te regelen.
Kies voor: image, adjust en levels, nu kun je ook de helderheid en de kleur van je foto bepalen.
Maar dit kan ook: image, adjust en curves; kies voor ‘red’ onder RGB.
Of dit: image, adjust en color balance. En ook nu geldt: schuiven maar!

Het volgende waar we mee aan de gang gaan is selecteren. Met deze optie kun je een gebied in je foto selecteren dat je wilt gaan bewerken. Bijvoorbeeld ‘rode oogjes’ wegwerken.
Klik op het ‘rondje’ links bovenin van het gereedschapspalet. Door met je cursor op het ‘rondje’ te blijven staan kun je ook andere vormen selecteren, zoals een rechthoek of een vierkant.
Nadat je een ‘vorm’ hebt geselecteerd ga je met je cursor naar het gebied dat je wilt selecteren. Hou de linker muisknop ingedrukt en ‘maak je vorm’ door je muis te bewegen. Muisknop loslaten als het beoogde gebied geselecteerd is. Vorm te klein? Klik op select, kies modify en vervolgens voor expand. 
Om het gebied te kunnen bewerken kies je: image, adjust, brightness / contrast of variations.
Klaar? Kies select en vervolgens deselect.

Een andere manier om een gebied te selecteren is met behulp van de lasso Ook deze tool vind je in je gereedschapspalet.

Met behulp van de lasso kun je handmatig (handmuizig) een gebied selecteren. Het puntje van de lasso is het begin van je lijn en door je linker muisknop ingedrukt te houden kun je het gewenste gebied selecteren. Het bewerken van het geselecteerde gebied is hetzelfde zoals dit is beschreven onder selecteren.

Voorwaarde bij deze methode is dat je zwart als voorgrondkleur hebt ingesteld en wit als de achtergrondkleur.

Oké, nu gaan we een panoramafoto maken. We openen een foto met een besneeuwd bergtafereel met skiers.
Klik op image, kies canvas size en vervolgens op vergroten. Je kunt nu je canvas, het ‘doek’ waar je op gaat werken vergroten. (ik geloof door er met je cursor op te gaan staan en te gaan slepen, maar helemaal zeker ben ik hier niet van, dus succes!)

Goed, nu de tweede foto, verrassend genoeg ook een bergtafereel met, hé, alweer dezelfde skiers. Alleen is deze foto net iets meer rechts van de eerste foto genomen, maar met, je raad het al, een overlap in het midden!
Na het openen klik je op layers. Nu sleep je vanuit background foto 2 naar foto 1 en past ze zo aan elkaar dat de bergen naadloos in elkaar overlopen. Klik dan op de cursor, in je gereedschapskist links bovenin. (Waarom je dat moet doen? Geen idee, staat niet in mijn aantekeningen)

Om deze foto’s te gaan bewerken selecteer je background en volg je verder alle procedures zoals hiervoor beschreven.
De ‘rand’ tussen de foto’s kun je wegwerken met de gum uit de gereedschapskist. Kies voor grootte 45.

Oké, als je tevreden bent met het resultaat kun je van 2 foto’s 1 gaan maken. Klik op layer bovenin en kies flatten image. Vervolgens kun je het canvas bijsnijden door te gaan croppen. En daar weten we inmiddels alles van natuurlijk! Maak wel eerst even de maten die boven in beeld worden aangegeven leeg, anders werkt
het niet.

Op onze laatste avond gaan we het hebben over printers, kleuren en digitaal foto’s versturen.

Op de computer werken we in de RGB modus, de kleuren rood, geel en blauw. Waarom? Omdat dit kleinere bestanden geeft op de computer dan wanneer je met YMCK werkt.
Inkjet printers werken met YMCK (Yellow, Magenta, Cyaan en blacK). 
En dan heb je nog de laser printer en de, ehhh, nog wat printer. Het enige wat ik van deze printers nog weet is dat ze niet met inkt printen, de kwaliteit mooier is en dat het geheel duurder is.

Voor een redelijke print op een inktjet printer moet je een fotobestand van minimaal 150 PPI hebben wil je een redelijke afdruk kwaliteit hebben. Meer mag natuurlijk altijd, minder is niet aan te bevelen.
Maar, zelf je foto’s afdrukken is een kostbare zaak. Ze af laten drukken door een laboratorium is altijd goedkoper.

En daarom laat Erwin ons kennis maken met Web Photo Shop. Op de CD-rom die bij de cursus wordt geleverd is dit programma geinstalleerd. Erwin leidt ons door het programma en laat ons zien hoe je op eenvoudige wijze foto’s naar zijn winkel kunt versturen om ze af te laten drukken, als foto of op een beker of een Tshirt, als puzzel, groot, klein, met of zonder witte rand. Nee, je model met en zonder kleren gaat nog niet lukken.......

Goed, dit was de cursus in vogelvlucht. Ik hoop dat hij bruikbaar is als extra handleiding bij de cursus van Erwin.

Succes!