25 november 2004 Vervolg Flitsavond bij Erwin in de winkel.

Bij van der Breggen zit je tussen de fototoestellen en de flitsapparaten dus is het goed toeven om e.e.a. uitgelegd of besproken te krijgen met betrekking tot ‘flitsen’.

Edwin die helaas vanavond niet aanwezig is heeft over de 1e flitsavond veel geschreven en om je geheugen op te frissen even nog het volgende: de opdracht was ‘We gaan de camera handmatig programmeren, de sluitertijd zo langzaam instellen als we durven maar dan wel zonder te bewegen en het diafragma op z’n grootst’, en laat dan op 25 november maar het resultaat zien.

Eerst meldt Elly de volgende personen af: Petra, Yvonne, Y+H, Walter, Maartje en Ria.
Er werd door Elly geïnformeerd of er nog personen naar de ijssculpturen op herhaling wilden gaan en zij zal ons een datum mailen.
Ook heeft Elly een doos vol ‘oude’ spullen welke met fotograferen te maken hebben in de aanbieding en dan gaan we verder met……of bij Erwin op de ezel.

Eerst Nanda want als de dijken breken of in wintertermen geschreven als het te eng wordt bij gladheid snel de laptop aan met haar resultaat……donker, schaduw, wel of geen omgevingslicht en de plaatjes vlogen langs.
Erwin vertelt dat een opzetflits voordelen heeft als je er personen mee flitst maar als je statische onderwerpen flitst dan kan je beter de ‘eigen’ flits van de camera gebruiken omdat deze dichter op (boven) de lens z’n werk doet en daardoor minder slagschaduw laat zien.

Bij de volgende personen werden dezelfde op- en aanmerkingen uitgesproken en de foto’s met bloemen en personen kwamen aan de beurt en er werd geconcludeerd dat je zonder statief onmogelijk met een sluitertijd van een hele seconde ‘scherp’ kon fotograferen (bewegen geeft ook een soort schaduw).
Weer een belangrijke tip: hoe dichter het te fotograferen onderwerp voor een muur staat hoe groter de slagschaduw is.
Volgens Erwin is een schaduw op een foto niet altijd hinderlijk als de schaduw maar niet ‘te’ aanwezig is. Wanneer er geen schaduw aanwezig is, is er ook geen ‘diepte’ waar te nemen.
Door een kaartje achter op de opzetflitser te monteren wordt de schaduw aanvaardbaar en is de kleur iets warmer.

Wederom een opmerking “Een gewone gloeilamp is geen goed wit licht daarvoor moet je een daglichtlamp gebruiken” aldus Erwin.

Bij digitaal fotograferen geeft onderbelichting altijd iets ‘ruis’.

Let op voor een mooi geflitst plaatje dat je bij het instellen van de sluitertijd en diafragma ook de filmgevoeligheid (iso / asa) vastzet en dus niet op automatisch laat staan want dan ‘denkt’ de camera nog zelf een beetje mee.

En ten slotte nog een wijs woord van de meester “Met flitsen kun je het licht op de foto sturen”.

Iedereen heeft goed geluisterd en de ‘tips’ in z’n bagage meegenomen. Ook heeft men door deze opdracht te maken aan den lijve ondervonden dat experimenteren en fotograferen de beste leermeester is.