drieluikHet valt niet mee om Klaas te vervangen in zijn manier van verslagleggen.

Iedereen heeft hier hard naartoe gewerkt. Ieder is de laatste dagen nog druk in de weer geweest om zijn/haar drieluik er picobello uit te laten zien. Voordat we daarover verder gaan, heet Elly ons natuurlijk allemaal welkom. Walter heeft zijn drieluik wel ingeleverd maar denkt nu even niet aan ons. Gezien het tijdverschil zal hij nu wel op één oor liggen en aan ons denken. Hij is met vakantie naar het verre oosten.

Voordat we tot de orde van de dag overgaan, heeft Elly nog een vraag, puur eigen belang. Zij heeft nog niet genoeg te doen, dus zit ze ook nog op een gospelkoor. Zij treden vrijdag op in winkelcentrum De Hamershof in Leusden. Omdat hun website aangepast moet worden, kan ze wel wat leuke foto's gebruiken. Daarom vraagt ze vrijwilligers om die avond de kou te trotseren en er maar op los te schieten. Die avond is inmiddels voorbij en Marianne met dochter, Yvonne met dochter en wij (Tonnie en Jan) hebben geprobeerd er iets van te maken. Viel niet mee. Groot podium, druilerig weer, veel microfoons etc.etc. De geschoten kiekjes worden bij Marianne ingeleverd en zij zal (met Photoshop) kijken of er wat van te maken valt. Elly, het optreden was trouwens fantastisch!! Lekkere swingende songs.

Zo nu weer terug naar de DrieLuiken.

Sjonge wat een verscheidenheid en creativiteit, ieder op zijn eigen manier.
Ieder kon zijn creatie bij de ezel toelichten en eventuele vragen en opmerkingen beantwoorden en onderbouwen.

Walter lag als eerste op de ezel:
Bijzonder creatieve vinding. Een dromende vrouw met penseel, die in haar gedachten een persoon op het strand schildert. De doorlopende arm naar het schilderspaneel was perfect. Ook zijn passe-partout was subtiel gesneden. Er werd opgemerkt dat het jammer was dat de krijtjes/verf erg netjes lagen. Ook werd opgemerkt dat de man op het strand nou niet iemand was waarvan je droomt en waarover je schildert!! Smaken verschillen natuurlijk.

Jannie had het in de natuur gezocht. Op een erg mooie manier had zij dezelfde paddestoel 3x gefotografeerd. Van verder weg tot dichtbij. Er zaten mooie lijnen in de foto's. De sterke diagonaal trekt vooral de aandacht. Klein maar fijn.

Yvonne had een rommelmarktlijst op een geraffineerde manier bewerkt. Het glas in de lijst was matglas, met 3 vierkanten, waarin de foto's duidelijk zichtbaar zijn. Dit geeft een bijzondere dieptewerking. Het licht hebben we nog even uitgedaan omdat zij ervan werd verdacht stiekem een lampje erin te hebben verwerkt. Dat bleek niet het geval. De vogel op haar foto is in 3 posen te zien. Zij trof het dier op hun huwelijksreis. Ze noemt haar drieluik GELUKSVOGEL.

Marianne doet weer verwoede pogingen haar plaats van vorig jaar te herhalen. Zij was wel op een zeer creatieve manier bezig geweest. Om een spiegel had zij een zilverkleurige lijst gemaakt. Op de spiegel waren haar foto's verwerkt. Alles in zwart/wit. Het heet Reflectie. Je kunt de spiegel omdraaien, dan heb je precies hetzelfde beeld. De foto's waren gespiegeld en ondersteboven tegen elkaar geplaatst. Op de lijst was enige kritiek.

Tonnie had eigenlijk geen goed gevoel over haar foto's. Zij wilde 3 foto's naast elkaar plaatsen, maar vond dan de kleurencombinaties niet goed. Eerst wilde ze gewoon 3 foto's inleveren en maar zien wat ze er van zouden zeggen. Deze week ondekte ze opeens toch andere mogelijkheden. Ze past geen passe-partout toe, maar eigenlijk het omgekeerde. Op gaatjesboord heeft zij de 3 ingelijste foto's verwerkt, zodat ze qua kleuren wel combineren. De vissers zijn druk aan het werk en de rode netten heeft zij van de ene naar de andere lijst door laten lopen. Een schelp en zeesterren maken het compleet. De foto's zijn uit verschillend perspectief genomen. Er zit ook een mooi lijnenspel in.

Annette toont vol trots haar kinderen. Zij heeft in huis een laken gespannen om als achtergrond te dienen. De kids zitten heerlijk in hun ondergoed. Het zijn erg spontane foto's geworden. Ook zonder flits hebben de kinderen spitslichtjes in de ogen. Ook de neutrale lijst is mooi.

Henk heeft verder geborduurd op suggesties uit een eerdere bijeenkomst waarin zijn foto vanuit een laag standpunt werd besproken. Hij gebruikt dezelfde foto drie keer. Rechtop, horizontaal en op z'n kop. Zijn zwart/wit creatie is erg bijzonder. Met het maken liep Henk tegen moeilijkheden aan met zijn paspartout. Voor zijn lange smalle lijst was moeilijk iets te vinden. Hij heeft de foto's later met witrand af laten drukken. Die witranden zijn nogal fors, dit trekt een beetje de aandacht weg van de foto's. Hem wordt geadviseerd die nog te versmallen. Nanda heeft vanaf de vuilnisbelt nog mooi zwart papier op de kop getikt. Mogelijk kan Henk daarmee zijn paspartout nog aanpassen.

Pauze... Na zo veel indrukken wordt het tijd voor een kopje koffie.
Inmiddels is Klaas ook gearriveerd. Hij heeft zich blijkbaar gehaast gezien zijn rode wangen. Nadat hij op de voorste rij plaatsnam, werd hem vriendelijk verzocht maar wat naar achteren te gaan zitten. Gezien zijn lengte ontnam hij sommigen het zicht.

Nanda vertoont na de pauze vol trots een drieluik van haar opa en oma. Zij vertelt hoeveel moeite ze er voor heeft moeten doen om hen zo vrolijk ('een beetje 'verliefd' op de foto te krijgen). Erg mooie zwart-wit foto's in een eenvoudige lijst. Een drieluik met emotionele waarde. Nanda twijfelt zelf welk drieluik ze zal inleveren. Ja, zij heeft er dus twee, waar haal je de tijd vandaan. Het tweede drieluik zijn foto´s uit de nachtSOP. Rook en licht geven de tractor een misterieus aanzien. Het smalle randje om de foto´s accentueren deze knap. Lijst is warm, zou ook in zilver hebben gekund. Het drieluik is spannend misterieus, volgens velen een goede kanshebber.

Magreet heeft 3 ruwe lijsten goed geschuurd en daarna voor 3 verschillende (baby)kleuren gekozen, (de 3 basiskleuren) die bijzonder goed passen bij de kleuren op de foto´s. De lijsten zijn met scharnieren aan elkaar gemaakt. Zij noemt het DE VERWONDERING. Het zijn 3 foto's van haar kleinkinderen. De slagschuw wordt niet als bezwaarlijk gezien. Het zijn erg lieve foto's.

Sonja was niet aanwezig. Haar foto is gebracht. Zij heeft tijdens de SOP met de boswachter een tak boven het water gefotografeerd. De tak met de weerspiegeling in het water geeft een bijzonder effect. Zij heeft 3x dezelfde foto gebruikt. De tweede en derde foto heeft zijn voorzien van zwarte lijnen. Ziet er goed uit. De lijnen in de foto's zouden iets smaller hebben gekund.

Elly heeft haar kunstwerk tot dan in de plastic zak verborgen gehouden, maar moet nu toch haar werk laten zien. De ene oh na de andere is te horen. Zij heeft in drie lijsten een koprol met foto's gemaakt. Te Land, ter zee en in de lucht. Haar KOPROL wordt "typisch Elly" genoemd. De waardering is erg groot, hoewel sommigen het geheel erg druk vinden. Het is een geweldig kleurenspel. De gouden randjes om de foto's, die diepte aan het geheel geven, vindt niet iedereen mooi. Zou wat minder zwaar gekund hebben. Maartje maakt bezwaar tegen de foto's in de eerste lijst. Elly gebruikt daar 'haar' koeien.

Klaas komt daarna met iets heel anders op de proppen. Hij heeft voor niet zo veel geld een open kabelgoot op de kop weten te tikken. Maar omdat de kleur hem niet aanstond, heeft hij het maar laten spuiten. Dat maakte het dan weer heel duur.
Klaas kennende heeft hij voor iets aparts gekozen. Zijn foto's gaan over veranderende luchten en door zijn open lijst wil hij het geheel luchtig houden. De foto's hangen, net als in de doka, aan wasknijpertjes, aan zijn lijst. Er wordt opgemerkt dat de eerste twee foto's wat meer verschillend hadden mogen zijn. Hij wil de werkende lucht van dat moment laten zien.

Jan heeft in Scherpenzeel een boom ontdekt waar tientallen paddenstoelen huizen. Tijdens een wandeling heeft hij daarvan meerdere foto's gemaakt, van onderen, boven etc etc. Zijn HERFST creatie heeft hij verwerkt in een geprint passe-partout. De lijsten daarin zijn uitgesneden, waarna de foto's er in aangebracht zijn.

Petra gaat voor een klassiek drieluik. Drie glas-in-lood ramen, die vanaf nagenoeg één plaats zijn gefotografeerd. Het waren eigenlijk de eerste foto's die zij met handmatig instellen heeft gemaakt. Om de foto's zit een zwarte rand. Ze heeft de lijst nog niet klaar. Op de maat van de foto's wil ze die laten maken (met bogen). Haar werd geadviseerd het zwart te handhaven. Door ze iets te snijden kan één van de foto's ook recht worden gemaakt.

Ad zit met een probleem. Van de foto waarvan hij het drieluik wilde maken, kan hij het negatief niet meer vinden. Aangezien dit van een APS-camera is, is het erg lastig te ontdekken op welk rolletje de foto heeft gestaan. Hij toont zijn panorama foto met een vergezicht op een eiland aan de overkant van het water, waar een dikke onweersbui voorbij trekt. Geprobeerd zal nog worden van deze foto een digitale versie te maken. Nanda wil hem daarbij behulpzaam zijn. Succes ermee.

Maartje vertelt tenslotte kort wat eigenlijk haar bedoeling was. Tot vanavond had ze besloten om er maar niet meer aan te beginnen, maar van al het moois heeft zij toch weer de kriebels gekregen. Wie weet zit straks haar kunstwerk toch nog bij de jury.

We kunnen terugzien op een geslaagde avond. Iedereen heeft op zijn eigen manier geprobeerd er iets bijzonders van te maken. Het was van hoog niveau. Vooral de eerlijke open kritieken hier en daar worden alleen als opbouwend beschouwd. Door de gezellige vriendschappelijke sfeer kan dat ook. Wel is er opgemerkt dat voor de wedstrijd een reglement is opgesteld. Uitgangspunt was een drieluik met foto's van 20 x 30. Afgeleide daarvan (20 x 20) is ook toegestaan. Hiervan is op vele manieren afgeweken. Niet bekend is wat de jury hiermee doet. Het reglement is daar ook bekend. Later wordt op deze formaten nog een keer teruggekomen. Wordt eerst in klein comité besproken.

Na de drieluiken moet er voor het nieuwe wedstrijdseizoen een nieuw onderwerp worden gekozen. Na wat scheurwerk van Elly, zijn er verschillende mogelijkheden. Sporen bij nacht. Snelheid. Dichtbij huis. Stilleven. Teamwork. Winterslaap. Transport en vervoer. Minimaliseren. In de Lucht. Motivatie. Na de eerste ronde stemmen komen er twee winnaars uit: Teamwork en Transport en Vervoer. De tweede stemming levert een duidelijke winst op voor Transport en Vervoer. Dit wordt dus het nieuwe onderwerp voor de wedstrijdfoto's.

Fijne feestdagen en graag tot volgend jaar. 6 januari is de volgende FLITS