compositieElly zit of staat weer voor en Sonja loopt zoals gewoonlijk achter of vanavond toch niet maar daarover later meer.

Maartje heeft zich afgemeld en Yvonne uit Scherpenzeel is met ‘HAAR’ man op huwelijksreis ergens richting de Kanarise eilanden in ieder geval zuidelijk van Scherpedorp. Nanda is blij in verwachting maar ………(sterkte), en Hans en Yvonne uit Woudenberg wonen ergens anders en zijn effe druk.

En toen kon Elly voor een afgeslankte Flitsgroep verder gaan met nog meer mededelingen: Wie heeft de opdracht voor op de ezel op foto meegenomen, een vraag dus en buiten El zelf is Henk de enige die een serietje op tafel kon uitleggen.

De fotoketting stagneert ernstig en er is besloten om af te zien van de door Klaas en Elly samengestelde lijst van namen en datums en we gaan op een andere manier alsvolgt te werk: Elly heeft ‘het stokje’ nu, en Margreet zegt dat zij bereid is omdat het haar ‘nu’ uitkomt de volgende foto gaat maken en zij komt dan op haar beurt op de volgende Campavond met de vraag ‘wie’ komt het uit en wil dus nu de volgende zijn als schakel in de ketting? En zo staat er niemand onder ‘druk’ en zit er toch schot in de zaak.

Elly komt met een nieuwsbrief over hoe om te gaan met de analoge Flitsers en diegenen die een digi gebruiken. Het idee wordt geopperd om op de ezel maximaal 2 foto`s te bespreken die op 20 x 30 formaat zijn afgedrukt. Zie meer hierover in de volgende nieuwsbrief.

En dan de heer Walter, hij verzorgt vanavond opdracht 2 welke gaat over ‘compositie’. Daar we allemaal van Walter een mailtje krijgen over dit onderwerp toch bij deze enige woorden op papier over hoe ‘zijn‘ compositie er uit is gaan zien. Hij vertelt ons niet over regels omdat ie zelf soms anders denkt en doet maar over handreikingen. Het is persoonlijk zoals hij meerdere malen uitlegt ten overstaan van voorbeelden en ondersteund door vragen welke leiden tot discussies. (Mijn manier van schrijven is niet altijd even Nederlands maar als je het maar begrijpt, excuses hiervoor). De Grieken en Rembrand gaan over tafel en telvormen via de wiskunderegels vliegen over het scherm maar waar het om gaat is ‘DE GULDEN SNEDE', ruwweg tweederde tegen éénderde zowel horizontaal als verticaal maar ook wel diagonaal………..neem in gedachten het lijnenspel van boter kaas en eieren, 9 vakken dus dan ben je snel op ongeveer 1-en 2derden. Leg dit plaatje over je foto of op je scherm en beoordeel dan de door jou gemaakte foto. OEI…….., soms is er een foto zo verschrikkelijk FOUT maar dat is misschien wel jouw favoriete plaatje. Walter doet het geweldig en gaat verder met onderdelen als lijnenspel en laat daar weer voorbeelden bij zien hetgeen voor de Flitsers zeer duidelijk is.Een foto met molens, de compositie is toppie want het 1- en 2derde wordt duidelijk en wat een lijnenspel. Sonja vliegt omhoog, maar nu lig ik voor want deze komende opdracht heb ik in huis maar jammer voor haar dat ze toch nog 2-derde achterloopt! (sorry Sonja maar je geeft ‘em zelf aan). Vlakverdeling en zwart-wit en snijden en wat dacht je van kaderen…..echt leerzaam. Margreet vindt ronde lijnen zelf veel mooier en geeft dit aan de hand van voorbeelden op foto`s ook aan. Een ieder van ons was onder de indruk van de zwart-wit plaatjes van Walter met schaduw effecten van vork en bloem, iedereen was stil maar dacht aan applaus. Tenslotte vraagt Walter neem een A-4tje en zet daar eens 3 rondjes op, waar zet ‘JIJ’ ze neer want dit heeft te maken met ‘plaatsen in de ruimte’ en een opmerking dat hij vindt dat bij het onderwerp snijden niet alles er helemaal op hoeft te staan. O ja, kaderen is om diepte te brengen in je foto zoals een tak in de lucht op de voorgrond. Walter, het was zeer interessant!

Nadat we de foto`s van Henk en Elly over opdracht 1 hadden besproken over instellen van de camera met diafragma en scherptediepte was de tijd vol en onderwerp laag standpunt komt de volgende keer aan de orde. Het gaat over dat je je camera eens heel laag gaat houden en o.a. naar boven fotografeert.