Scrapbooken zo legt Elly uit is een selectie van foto’s uit de schoenendoos van thema’s als vakantie, Sinterklaas of kerstdiner bij elkaar zoeken en deze op een creatieve manier in een ‘plakboek’ (lees scrapbook) verwerken.
Scrapbooken komt over uit Amerika alwaar ze op de universiteit zelfs tijd besteden aan dit fenomeen en er bijna geen grenzen zijn in de uitvoering.
Het kan eenvoudig door alleen maar de rechter en de linker bladzijde van een scrapbook of album van hetzelfde kleurtje of dezelfde ‘print’ te voorzien.

Wat kan je ‘plaatsen’ of verwerken in een scrapbook: foto’s, ansichtkaarten, vervoersbewijzen, entreebiljetten, wat zandkorrels, verpakking van een cadeautje enz. enz.

Wat is ‘matten’?
Matten is het aanbrengen van een randje om de foto zodat het lijkt alsof je een lijstje om je foto zichtbaar maakt. (Het kan een randje lijken door onder de foto een iets groter velletje papier te plakken).

Met foamtape kun je een stukje van de foto naar voren laten springen zodat het iets van 3D krijgt.

Je kunt allerlei zaken verwerken om de bladzijden ‘op te leuken’ zoals touwtjes, splitpennen, stukjes vilt, lintjes of gewoon gekleurd papier bijv. gescheurd of geknipt uit oude behangboeken.

Een officieel scrapbook heeft een vierkante maatvoering van 30.5 x 30.5 cm.

Elly struikelt zowat over haar woorden want ze kan je er echt alles over vertellen en sinds 2003 is ook zij zeer actief met het ‘scrapbooken’.

Euro’s kun je overal kwijt maar kijk gewoon eens om je heen want er zijn zeer vele aanbiedingen zoals bij het Kruidvat, Action en Xenos maar ook bij de hobbyzaken kun je terecht zoals bij Pipoos in Amersfoort.

Zoals eerder vermeld kun je met behangpapier ook leuke dingen doen of met inpakpapier.

Elly had maar ‘een klein beetje’, lees 3 tafels, aan spulletjes meegenomen waaronder enkele zelf gemaakte albums. Het publiek, wij dus, was er stil van, wat een ideeeeeën en dan nog erg leuk en zeeeer goed gedaan. Bijna klonk er applaus maar wij bedoelden APPLAUS!

Dan snel aan de slag want Elly wilde dat wij ook het scrapbooken zouden beleven.

Foto vlechten: (1 kleur en 1 zwart-wit)
Neem 1 van de 2 foto’s en snij daar repen verticaal uit van bijv. 2 cm. Vervolgens moet je de repen wel nummeren.
Snij uit de andere foto een horizontale reep van ook 2 cm. maar ga verder met een randje van 1 of 2 mm. van het overgebleven gedeelte weg te snijden.
Vervolgens weer een reep van 2 cm. en dan een rand van 1 of 2 mm. enz. enz.
Ook deze repen van 2 cm nummeren.
Vlecht beide foto’s te beginnen met beide middelste nummers.

Zoals gezegd …..stil hè?

Yael begon met een print in zwart-wit als basis, zowel de rechter als de linker bladzijde met daarop rode figuren.

Margreet werkte op geel-oranje behangpapier met daarop een foto waar dezelfde kleurtinten op voorkwamen als het behang.

Annette begon met pakpapier met een print van pepernoten met daarop frutsels en plaatjes van St. Nicolaas. (mijn opa dus!) en Marianne en Ank en de anderen, het leek een professionele kleuterklaaas.