Donderdagavond 15 juni 2006.

Marianne begint met wat mededelingen.

Annemarie van Fotokring Heuvelrug komt bij Flits om te ondervinden hoe ‘wij’ het doen, Walter gaat samen met Ruby de ‘beloning’ (een portretfoto) van Haantjesdag maken evenals Dirk Jan die al gemaild had dit ook te willen doen en Ank de 3e in Leusden.
Ruby vraagt om leermomenten om de eigen camera beter te leren kennen en komt tot de conclusie dat dit momenten zijn juist op de SOP dagen.
De fotoketting wordt over 14 dagen gepresenteerd en Elly wil hem ook nog hebben. De presentatie geschiedt in de lijsten van de club. Yvonne is het effe helemaal kwijt en weet haar tekst niet meer maar praatjes genoeg deze avond.
Ook de presentatie van de foto met als thema angst wordt over 2 weken ten tonele gebracht. Ook deze foto 20 x 30 graag ingelijst zoals Marianne meedeelt.

En dan de EZEL: Ruby begint met de presentatie van haar vakantiefoto’s, 391 stuks en daaruit moet ze de 10 beste op de ezel laten staan. Je zou denken dat Ruby na deze avond niet meer terug komt maar niets is minder waar want je krijgt haar niet van de wijs en de ene na de andere opmerking doet ze af met ‘maar ik vind hem wel mooi’. Deze avond is één groot leermoment, de gulden snede, oké, daar had Ruby nog niet van gehoord en dat werd dan ook met grote letters opgeslagen. Één derde / twee derde, wat is dat, Walter zegt: dat hoort nu eenmaal zo en weer werd de harde schijf van Ruby bijgewerkt.
Veel mooie foto’s, dat waren de Flitsleden wel met Ruby eens maar tegelijkertijd waren er veel opmerkingen en adviezen zoals: meer strand of meer zee, meer auto’s in z’n geheel op de foto. Dit onder de noemer ‘de uitsnede’. Dan het standpunt: boom los van het gebouw, kijken en nog eens kijken voor je fotografeert. Wat wil je op ‘de plaat’, bijv., die stoel, die moet eraf. Adviezen genoeg, nog meer? Ja we gaan nog even door, Yvonne, stil….. niet voorzeggen, Ruby moet er zelf 10 laten staan. Margreet zit al een kwartier met een vinger in de lucht want ze wil ook graag wat zeggen en Margreet staat naast de ezel en Ruby begrijpt haar.
Oei, oei, wat een meningen en Ruby krijgt door hoe wij Flitsers denken over hoe je je foto’s moet presenteren want wij kennen het verhaal niet en zien alleen de foto’s op de ezel.
10 foto’s blijven over, het is gelukt maar……’wij’ zijn het er niet mee eens, die bloem, daar gaat het om zoals je vertelt, nou laat dan de foto zien waar alleen die bloem op staat want die heb je ook. Een foto van een bijzonder gebouw, waar gaat het om….’ik heb die foto gemaakt om dat balkon met al die spullen er op’ zegt Ruby en je voelt het al…. Neem dan de foto van het balkon of zoals Erwin van Foto van der Breggen dit duidelijk kon zeggen ‘laat die foto dan niet zien’.

Gelukkig, Ruby blijft lid van onze club en Ank mag haar foto’s op de ezel zetten. Haar foto is pas leuk geworden na het ‘shoppen’ in Photoshop. Een tennisser serveert, geshopt met verschillende lagen.

Ad, de vakman, één foto gemaakt en….. één foto helemaal goed (perfect !), en die met de brug in de kasteeltuin, wat een lijnenspel, Ad vertelt dat hij niets met deze foto’s heeft uitgeprobeerd, zelf geprint en met als pluim: ’hij heeft deze serie gewoon in het winkeltje gekocht’.Ad loopt weg en zegt tegen Klaas ‘daar kan jij niet aan tippen‘ waarop Klaas zegt ‘als we op de ezel presenteren dan doen we dit toch in formaat 20 x 30?‘, en weg was Ad.
Klaas had foto’s (voor het eerst) in 20 x 30 van een rododendron, oranje en paars, die foto kon hij zelf afsnijden in 20 x 20 want dan werd de foto sterker, Walter smile’t, en dan zeggen dat Klaas nooit shopt, oké…….ik krijg het ook door en het resultaat wordt er beter van. Die met die tulpen met een zwarte achtergrond die is pas mooi, net een kaart en Klaas heeft lol.

Annette had ook foto’s maar dat heb ik niet beschreven maar ik weet nog dat een en ander was geleerd op de workshop waar aan ze heeft deelgenomen. Het resultaat moet dus mooi zijn geweest.

Jan N heeft 2 foto’s, dochter in een straal licht en een gele bloem in de kasteeltuin. Ook Jan leert dat je met ‘uitsnede’ iets mooier en sterker kunt maken.

Tenslotte laat Dirk Jan een foto van een Kroonkraanvogel op z’n laptop zien.