Margreet opent deze Campavond door Ank een bruin welkom te heten na een periode van vakantie. Ook Frans (een aspirant lid) is van harte welkom.

De sop naar de Biesbosch van a.s. zondag wordt uitgesteld. E.e.a. was niet voorbereid en Ad zal informatie opvragen om een eventuele tocht door de Biesbosch te bewerkstelligen.

Henk vraagt of er voor de a.s. spreker een beamer of een projectiescherm voor de Flitsavond aanwezig is.
Henk meldt dat er bij Picasa een ‘gemakkelijke’ site is om mozaïek samen te stellen. Later op deze avond komt hij hierop terug.

Klaas vult aan met een oproep voor diegene die een Picasawebsite voor hen zelf hebben gemaakt toch of zeker ook foto`s uit eigen verzameling op de Flitssite te blijven plaatsen.
Kijk o.a. op de site http://picasaweb.google.nl/Kveertien

Dan het onderwerp van vanavond: mozaïek door Elly voorbereid en begeleid.

Minie mocht het eerst met haar werkstuk op de ezel, een vlinder in roze als basis, de diagonaal is perfect, Elly stelt de vragen en een ervan is of Minie ook over een passe-partout heeft nagedacht, Minie verteld dat ze dit inderdaad wel heeft overwogen maar deze foto zo in de lijst is echter ook mooi. Elly wil nog meer weten, ‘hoe heb je het maken van dit mozaïek ervaren’?, ‘een heel gefrutsel’ aldus Minie.

Martijna wil diepte in haar werkstuk door randjes om ieder fotootje te plaatsen met Photoshop.
Digitaal is deze werkwijze vermeerderd en dan op de kleine plaatjes achtergrond er boven op een borstbeeld van een paard. Martijna vertelt dat hetgene dat zij in haar hoofd had niet helemaal is gelukt. Het paardenhoofd moest eigenlijk worden uitgebeeld in stukjes maar al die manen, hoe moet je dat oplossen? Het mozaïek van de plaatjes van de slipjacht. Het werkstuk heeft ongeveer een dag werk gekost.

Er verschijnt een foto van een babyhoofdje met blauwe randjes als passe-partout op de ezel maar als verslagmaker heb ik geen naam genoteerd.

Na het beëindigen van het praatje over de werkwijze is er voor een ieder applaus.

Klaas, hij heeft een uurtje of 5 gespendeerd aan zijn mozaïek, een rolstoel met bewoner en een arbeider samen op een weggetje met bomen, deze bomen uit 20 foto’s geknipt en dan naast elkaar geplakt, ook de weg als voorgrond is verlengd en als passe-partout is gebruik gemaakt van een 20 tal mini rolstoeltjes met bewoner en arbeider.

Yvonne heeft de grootste, dit werkstuk krijgt wederom applaus want Yvonne heeft als basis haar trouwfoto gebruikt, met er omheen allemaal rozen uit haar boeket, prachtig gedaan en deze heel mooi compleet ingelijst, echt mooi om zelf op te hangen. Yvonne heeft 16 foto`s gebruikt voor deze creatie.

Marianne, die iets later is binnen gekomen heeft ook een niet te grote maar zeer goed bedachte mozaïek gemaakt. Als basis een wesp in een bloementuin, beeldje voor beeldje, uur na uur passen en meten en weer een laag uit het lagen paneel gebruikt en na een week iedere avond ‘zwoegen’ dan eindelijk klaar, je kunt dit mozaïek in het vierkant al de 4 kanten onder of opzij houden en dan nog is ie het zelfde, prachtig. Ook de vleugels waren helder.

Elly zegt dat het haar verbaast dat niemand het doorschijnende papier heeft gebruikt om de achtergrond wazig te maken om daarbij de nadruk te leggen op de basisfoto. Klaas z’n mozaïek zou daar wat minder druk door worden maar hij gaat toch kijken of dit dan een verbetering wordt.

Elly had vorige keer al een mozaïek mee met een zon in de hand als middelpunt en daarom heen was het als een passe-partout wazig. Ook de diagonale lijn was aanwezig.

Ad had ook een ‘werkje’ mee maar vond deze niet om te vertonen. Prul(lebak)werk.

Marianne bedankt Annette met een bloemetje voor haar bijdrage in de P.C. als penningmeester want Annette wil zich meer toeleggen op de fotografie. Dirk Jan neemt deze plaats over want ook hij kan heel goed op de centjes passen van Flits.
Marianne herinnert een ieder aan de seizoenswedstrijd in mei met het thema ‘de werkplek’, ook het nieuwe thema voor de jaarwedstrijd in december wordt nogmaals benoemd: MACRO
Handig is het om wanneer je niet buiten de prijzen wilt vallen, te weten wanneer het een macro foto is en geen close-up?
Waar is de ‘fotoketting’ gebleven? Graag melden bij Margreet.

Dan een rondje op de ezel met ‘wat je wilt laten zien’……
Elly heeft foto’s van de portretopdracht, 1 met de omgeving erbij maar gezicht in beeld vind Elly beter, het zwart-wit van deze opdracht is niet helemaal goed gegaan maar na een goede uitleg word ook Elly een ster op de p.c. en gaat ze voortaan de kanaalmixer gebruiken.
Waarom de foto niet vierkant gemaakt was een opmerking van de Flitsleden en daarop had Elly een duidelijk antwoord nl. omdat er later op de andere kant van het halve gezicht nog een half gezicht bij gaat komen maar ook dit zit wel in het hoofd maar de bewerking op de p.c. moet nog opgeslagen worden. De korte kant is te weinig belicht en ook dit wordt opgeslagen.

De foto met een hond onderin de foto is een wel heel goede foto geworden want je ziet niet dat hier geposeerd wordt. Klasse!
Voor een afdruk bij profotonet moet je duidelijke kleuren hebben en er moet sprake zijn van goed contrast.

Ank met een ‘knutselwerk’, dezelfde vrouw vol in het gezicht gefotografeerd, de een net iets beter maar dit komt omdat deze iets is ‘opgeschoond’ in Photoshop.
Annette vertelt over de komende cursussen van fotobewerken, 21 april is in Amersfoort een open dag en dit kun je verder lezen op de mail die over dit onderwerp gaat volgen.

Minie heeft twee 3 luiken, een van 3 gezichten maar alle aandacht ging naar het drieluik die van de maan is genomen, geweldig, wat scherp en dichtbij, ja, wat een geluk of noem het timing want een super vliegtuig (747) schuift voor de maan langs met rechte stroken uitlaatgassen, klasse en de andere manen hadden te maken met de maansverduistering met een oranje gloed.

Een discussie over de foto van Martijna, de koeien op het Leersumse veld waren die zo ‘vol’ van kleur of was het de afdrukcentrale, de ene Flitser vond de ‘rode’ koe mooier maar een ander lid zei ’nee, doe mij maar die ‘koude’ foto met meer natuurlijke kleuren’.

Klaas heeft 2 bladen van de horizon meegenomen met daarin foto`s die door hem zijn gemaakt.

Dan zoals eerder vermeld Henk, want die heeft inmiddels thuis de laptop opgehaald om ons uitleg te kunnen geven over de site: mozaïek maken.
Zet voor het gemak eerst een map foto’s klaar met een fotoafmeting van 800 bij 600 pixels.
Ga dan naar Google en dan: AndreaMosaic. Lees de gemakkelijke Engelstalige uitleg en een kind doet de was, zoals vul in hoeveel foto’s horizontaal en hoeveel verticaal en of de p.c. de foto’s moet herhalen of dat je er zelf genoeg hebt geselecteerd enz.

Die foto met dat vliegtuig voor de maan, wat een mazzel!

1 velletje vind ik zat voor een avond maar wij als Flits doen zoveel!