rembrandtNieuw lid.
Tineke Buddingh is ons nieuwe lid. Ze stelt zich voor en laat een aantal foto’s zien. Ze is 2 jaar bezig met fotograferen, heerlijke uren in de natuur. Dit geeft haar veel ontspanning en dat is voor haar het belangrijkste. Tineke maakt met name natuurfoto’s. De foto’s die ze o.a. heeft meegebracht zijn een close-up van een blauwe druif en een haarscherpe foto van een havik.

Mededelingen
Jan Nieuwenhuizen komt na de pauze.
Afmeldingen: Dirk-Jan, Marianne en Betting.

Enquete:
Enquete staat op de site. Graag even tijd aan besteden en invullen.

Programmacommissie:
Nieuwe programmacommissie zal bestaan uit: Titus, Willy en Petra.

SOP Urban exploring / Verlaten panden
Op het programma staat de SOP Urban exploring / Verlaten panden. Als iemand een suggestie heeft voor een verlaten pand, dit graag mailen.
Marianne heeft de Elleboogkerk in Amersfoort voorgesteld Annette meldt dat haar werkplek in de Muurhuizen in Amersfoort misschien een goede locatie is. Mark zal ons een aantal data mailen, waarop de SOP zou kunnen plaatsvinden.

Expositie
Met betrekking tot de expositie heeft er een mailwisseling plaatsgevonden. Mark deelt mee de mail van Klaas de beste te vinden, hij is het volledig met Klaas eens.

Fotoproject Ik Zie Amersfoort
Annette heeft ons een mail gestuurd m.b.t. Fotoproject Ik Zie Amersfoort in het kader van het 750 jaar bestaan van Amersfoort. Ondanks dat wij niet in Amersfoort wonen, mogen wij toch aan dit project meedoen. Voor meer informatie: www.ikzieamersfoort.nl

Opdracht " Portret volgens de gulden snede" (Annette)

Margreet:
Close-up van een gezicht van een meisje, zwart/wit.Opvallend hierbij zijn de twee diagonalen, wat het een sterke foto maakt. Margreet heeft de lippen en wangen licht getint, heel lief.

Half portret:
Het portret van het meisje is niet in het midden. Haar blik is interessant.

Portret in omgeving:
Klaas legt uit wat volgens hem de gulden snede is. Ondanks dat het niet de gulden snede is, is het een schitterende foto.

Willy:
Drie interessante portretten van een vrouw. Ze heeft het puur op gevoel gedaan.
Tip: let op dat de neus niet op de wanglijn valt, waardoor je geen wang meer ziet.

Sicco: Hij is een gast, heeft wel foto's meegenomen. Portret in omgeving 1: is volgens de gulden snede. Persoon is ondergeschikt aan de omgeving, sterk lijnenspel (Esscher)
Portret in omgeving 2: personen in het bos, ook volgens de gulden snede.
Sicco toont ons een prachtige kinderportret in het bos en een zwart/wit foto van twee kindjes met zeer sprekende ogen in bad.

Annette:
Laat ons diverse indrukwekkende foto's zien, die ze in het kader van deze opdracht heeft gemaakt. Ze heeft gebruik gemaakt van daglicht.
Close-up: schitterende close-up, scherp gesteld op de ogen. Heeft bewust gelet op de gulden snede. Spannende licht/donker werking, boeiend.
Half portret: vrolijke/kleurige foto van een meisje met een paraplu. Gulden snede klopt.
Portret in omgeving: zwart/wit; meisje op een vuilnisbak. Ook volgens de gulden snede en deze foto toont een diagonale lijn.

Jan Hietbrink:
Portret in omgeving: totaalbeeld van Tonnie, die hun hond heeft opgetild. Haar houding is goed.
Half portret: portret van Tonnie, mooie diagonaal.
Close-up: een prachtige close-up van Tonnie.
Jan heeft bij alle foto's gebruik gemaakt van flitslicht, softbox.

Tonnie: De laptop gaf veel problemen (Dirk-Jan mag zich niet meer afmelden). Of dit de oorzaak is, dat weten we niet, maar de foto's van Tonnie konden niet worden getoond. Erg jammer!!!! Ze laat ze de volgende keer zien.

Petra:
Portret in omgeving: man op een brug (Henschotermeer). Gulden snede klopt.
Half portret: gulden snede klopt niet helemaal, maar het is een zeer sterke foto (man heeft een mooie kop).
Close-up: waar kijkt hij naar? Het was beter geweest het gezicht iets meer naar de camera te laten draaien.
Een mooie serie.

Klaas:
Heeft een studie van de gulden snede gemaakt. Zijn zoon stond hierbij model. De tweede foto is heel goed.

Frans Hoogenraad:
Portret in omgeving: een leuke foto van zijn dochter.
Half portret: zijn dochter gespiegeld in de piano.

Bob:
Een zeer zonnig dubbelportret van zijn dochter met haar man.De gezichten vormen de snijpunten.
Close-up: een close-up van zijn kleinzoon, niet volgens de gulden snede, want Bob durfde niet in ‘zijn kleinzoon te snijden'. Geadviseerd werd om dit toch te doen, maakt de foto zoveel sterker.

Frans Slagter:
Is op vakantie geweest, heeft een aantal archieffoto's meegenomen, waarvan hij dacht dat ze voldoen aan de gulden snede. Hij heeft tijdens een cursus een portretfoto's gemaakt. Een mooi portret van een man. Een portret van een vrouw. Deze foto is te donker. Een portret van een man, waarbij geoefend wordt met een reflectiescherm. Heel mooi.

Elly:
Heeft de opdracht anders uitgevoerd: één foto op drie verschillende manieren. De eerste foto is een originele foto van een zomers portret. Gulden snede klopt en foto bevat diagonale lijn. Deze foto heeft ze bewerkt tot vier à la Andy Warholachtige afbeeldingen. Deze derde afbeelding is de originele foto nu zwart met gekleurde contouren.

Tineke:
Portret in omgeving: spelende kleinzoon die een emmer aan het optakelen is. De witte emmer is teveel in de omgeving, maar je trekt toch wel gelijk naar het gezicht van het jongetje.
Half portret: kleinzoon op een ‘touwbrug'. Gulden snede is perfect.
Close-up: deze foto is scherp op de neus. Elly vindt dit sterk. De ogen bevinden zich wel op de gulden snede.

Conclusie:
Gulden snede maakt een foto niet beter, maar wel veel sterker. Probeer bij portret meer close-up foto's te maken. Hou de lijnen in de gaten. Laat het model niet in de camera kijken, dit maakt een foto interessanter. Beste brandpuntafstand bij portretfotografie: 50-80 mm