.Erwin en EllyExpositie Gemeentehuis Woudenberg
Mark heeft op 29 januari jl. een gesprek gehad met de gemeente Woudenberg met betrekking tot een expositie in het gemeentehuis. We kunnen een expositie houden in de gang van het gemeentehuis, voor de maanden maart en april 2008.
Beschikbare expositieruimte:

• 10 lijsten van 40 x 50 cm (wedstrijdlijst)
• 6 lijsten van 70 x 100 cm
• Vitrinekastje

Afgesproken is dat één ieder die wil exposeren op 14 februari a.s. zijn/haar beste foto meeneemt, zodat er een keuze kan worden gemaakt.

Klaas zal zorgdragen voor een tekst voor in de Woudenberger.Op verzoek van Klaas: Petra had een t-shirt aan met daarop het door haar ontwerpen logo.Dit leverde zeer leuke en spontane reacties op.

Lezing door Erwin Lam
Dit is de laatste lezing die Erwin zal geven.Hij zal wel onze foto’s blijven jureren.
Erwin heeft een tweetal vragen gekregen en daarop is deze lezing gebaseerd.

1. Richtlijnen voor exposeren
Mail van Marianne:

Steeds meer van onze leden krijgen de kans te exposeren. Ik ook. Nu heb ik me suf gezocht op internet naar richtlijnen hoe je een goede expositie samenstelt. Welke foto’s toon je, moeten ze een verband hebben. Hoe presenteer je ze. Moeten ze allemaal hetzelfde formaat hebben en in dezelfde lijst zitten? Zo ja, welk formaat dan? En wat voor een passe-partout moet er omheen? Geef je begeleidende teksten? En als er belangstelling voor je foto’s is hoe verkoop je ze dan?

Er zijn geen richtlijnen voor het exposeren van foto’s. Fotograferen is een creatief vak/hobby en daarom kunnen er ook geen richtlijnen voor het exposeren worden vastgesteld. Deze wijze waarop wordt geëxposeerd, hangt af van de expositieruimte, thema etc..

Portfolio
Allereerst is het van belang om een goede portfolio te hebben, dit om een serieuze indruk te maken. In je portfolio laat je je beste foto’s zien, maximaal 15 van hetzelfde formaat.
Erwin laat zijn portfolio zien. Hij heeft daarin geprobeerd zoveel mogelijk lijn in aan te brengen. Hij wil hiermee laten zien dat hij weet wat hij doet.

Expositieruimte
Een expositieruimte dient te passen bij de stijl van de foto’s die je wilt exposeren. Er zijn veel expositiemogelijkheden, zoals in de horeca, wachtruimtes, hallen van kantoren etc..Om nog meer interesse te wekken bij diegene bij wie je wilt exposeren, zou je eventueel 10 % van de verkoop kunnen aanbieden. Wanneer je exposeert, moet je de discipline hebben om te checken hoe je werk erbij hangt en ervoor te zorgen dat het er netjes bij blijft hangen.

Keuze
Om de aandacht van de toeschouwers te kunnen vasthouden, wordt geadviseerd om de expositie op 1 punt hetzelfde te houden.
Dat wil zeggen:
• Of dezelfde maatvoering
• Of dezelfde lijst
• Of hetzelfde thema
• Of dezelfde presentatie, bijv. passepartout.

Is een begeleidende tekst noodzakelijk?
De foto zelf moet het zeggen. Als je kunst moet uitleggen, schiet je je doel voorbij: het wordt als te hobbyachtig ervaren
Bij de World Pressphoto kan dit wel, want deze foto moet nieuwswaarde hebben en daarbij kan de begeleidende tekst behulpzaam zijn. Een titel kan geen kwaad, mits het een goede titel is. De titel ‘zonder titel’ stelt niets voor. Als je er een titel bij doet, vermeldt deze dan op een mooi kaartje of doe het achter het glas bij je foto.

Wanneer je exposeert, moet je jezelf ook ‘exposeren’.
Dit doe je door een A4- tje met daarop een foto van jezelf en een beschrijving bij de expositie te hangen.

Doel van exposeren
Wat wil je met exposeren bereiken. Voor beroepsfotografen, zoals Erwin, simpelweg geld verdienen. Voor hobbyfotografen: je werk te laten zien. Klaas merkt op dat als je gaat exposeren je kritischer naar je werk gaat kijken, je wilt immers het allerbeste laten zien. Op dit moment exposeert hij in een bejaardentehuis, hij is hiervoor gevraagd. Zijn bedoeling is om door middel van zijn foto’s de mensen in het tehuis met elkaar in gesprek te laten komen. Marianne vindt het bijzonder leuk om haar werk te laten zien, met name als er positief op wordt gereageerd. Zij exposeert in het ziekenhuis, heeft hierdoor nu een groot publiek. Marianne heeft van een lijstenmaker het advies gekregen om de foto’s alleen aan de bovenkant met zuurvrij plakband te bevestigen. Maar haar foto’s gaan golven. Haar vraag is, hoe kun je het beste de foto’s bevestigen. Foto’s tot en met het formaat 20x30 cm kun je het beste alleen aan de bovenkant bevestigen met zuurvrij plakband, Foto’s met een formaat vanaf 20 x 30 cm ben je verplicht om op te plakken. Dit kun je doen op karton en op PVC. Heel belangrijk is dat deze materialen zuurvrij zijn.

Karton:
• zeefdruk karton
• zelfklevend karton

Nadeel van het plakken op karton is, dat bij een glansfoto de afdruk van het karton zichtbaar wordt. Dan kun je beter gebruik maken van zuurvrij PVC. Een goedkope oplossing van het opplakken van een foto op karton is om spuitlijm te gebruiken. Niet iedereen vindt dit prettig. Advies van Erwin om goedkoper aan zuurvrij expositiemateriaal te komen, is om als club gezamenlijk een bestelling te plaatsen bij o.a. Berlage in Soest, C C Lotin BV in Vianen.

Verkoop
Gevraagd wordt hoe je je geëxposeerde, ingelijste foto’s bewaart (in verband met de hoeveelheid, ruimte). Erwin gooide deze foto’s weg. Je kunt niet alles bewaren. Hij vraagt of er wel is gedacht om deze foto’s te verkopen? Als je jouw geëxposeerde werk wilt verkopen, dan dien je dit compleet te verkopen, dus inclusief lijst, passe-partout etc..Je bepaalt zelf wat je werk waard is; je moet niet te goedkoop zijn. Als richtlijn wordt aangegeven (dit is de minimale prijs): Kosten van lijst, passe-partout, afdruk en plakken en dat maal 2. Deze richtlijn geldt voor hobbyfotografen.

TWIJFEL NOOIT OVER JE PRIJS, WANT ANDERS TWIJFEL JE OVER DE KWALITEIT VAN JE WERK


2. Hoe maak je je foto magisch?
Mail van Titus:

Onderwerp: Hoe komt het dat?
Ik de sfeer soms niet zo op de foto krijg zoals als ik in eerste instantie bedoeld had?
Bijvoorbeeld de bevroren takken van een tijdje terug. Toen ik dit winterse tafereel vast wilde leggen lukte dit qua plaatje wel, maar wat ik miste was de aparte sfeer die er toen hing. Nu zou je kunnen zeggen ja je hebt het geluid en de kou niet om je heen en daardoor komt dat. Maar ik heb ook wel eens een foto gezien die de magie wel had. Waarbij je toch het geluid hoorde en de kou voelde, terwijl hij er niet meer was. Iedereen heeft naar mijn idee wel zo een foto die het net niet heeft, maar dat het niet duidelijk is waarom.
Zo van baby’s die er prachtig uitzien in het echt heel schattig enz., maar op de foto is het een lelijk gedrocht. Of een berglandschap waarbij het wijdse niet overkomt. Kortom hoe maak je een foto magisch.

Je maakt een foto van een magisch moment, maar je foto is niet magisch. Draai het om: je maakt meer magische foto’s van niet magische onderwerpen. Het zit in je hoofd. Je vergelijkt de foto met de werkelijkheid, maar dit is niet met elkaar te vergelijken. Je kunt een driedimensionaal beeld (zoals je het ziet met je ogen), niet vergelijken met een plat beeld. De beeldvorming door je ogen is anders dan door je camera. Je dient door je zoeker van de camera te bepalen wat magisch is.
Je maakt een beeld door je zoeker en niet door je ogen!

Hoe krijg je magie in je foto?
Je moet je realiseren wat een foto magie geeft, die elementen moet je door je zoeker zoeken.
Je wapens hierbij zijn:
• diafragma
• sluitertijd
• beeldhoek
• standpunt
• compositie

Erwin wil graag terugkomen om diafragma, sluitertijd en brandpunt uit te leggen. Je moet ook weten wat licht op de foto doet, daarmee trek je jouw magie in de foto. Ga series foto’s maken, zodat je kunt zien wat het licht op jouw foto doet.
Alles wat niet bijdraagt op een foto, moet je weglaten. Je moet weten met welk doel je je foto maakt, daarbij moet je in een foto maar 1 doel dienen.

Margreet:
Steeds meer foto’s worden door middel van de beamer gepresenteerd. Ze vraagt op welke manier foto’s het beste gepresenteerd kunnen worden, zodat de foto’s inhoudelijk worden beoordeeld, zonder dat bij iedere foto de technische details getoond hoeven te worden.

Erwin adviseert om eerst alle foto’s (30 sec. lang) achter elkaar te tonen, hierbij wordt niet gepraat. Pas als alle foto’s zijn getoond, zullen ze worden beoordeeld.

JE HOEFT JE NOOIT TE SCHAMEN VOOR HETGEEN JE PRESENTEERT!

Deze prachtige woorden waren de laatste van deze laatste lezing van Erwin. Elly bedankt hem voor alles wat hij voor Fotokring Flits heeft gedaan.