Cokin_pic1In de reminder voor deze bijeenkomst op de gebruikelijke tijd en plaats schreef Jan Nieuwenhuizen dat Dirk-Jan “iets zou gaan vertellen over filters”. Margreet deed er nog een schepje boven op: “Dirk- Jan geeft informatie over een interessant onderwerp. Precies weet ik het niet maar boeiend is het zeker. Dirk-Jan kan goed en duidelijk uitleggen”. Beiden hebben niets teveel gezegd. Margreet verwelkomde de aanwezige flitsleden en maakte melding van een groot aantal verhinderingen. We waren met z’n veertienen. Margreet had enkele huishoudelijke mededelingen:
Vanavond zullen de werkgroepen Surrealisme en Landschapsfotografie resultaten tonen. Omdat niemend van de werkgroep Surrealisme aanwezig is houden we dat tegoed. Als er tijd is kijken we ook nog naar foto’s van SOP naar Amsterdam.
Er is enig misverstand over de eindpresentatie van de werkgroep Portret. Afgesproken is dat Jan Hietbrink op 14/5 foto’s zal tonen. Bovendien krijgen we nu een opdracht die ook op 14/5 moet worden gepresenteerd. “Maak een dubbelportret van twee personen.” Afmeting 20x30 of 20x20 in zwart passe-partout en niet uit het archief!
Marianne heeft aangeboden om ons in te wijden in de “geheimen” van HDR. Alle flitsers mogen een mooie foto inzenden welke door Marianne zal worden bewerkt en op de bijeenkomst op 14/5 getoond. Alleen RAW of TIFF bestanden zijn geschikt. Dus geen foto’s in JPEG!
De werkgroep Straatfotografie vraagt aan alle flitsers om een straattafereel te fotograferen waarbij de toeschouwer een verhaal moet kunnen verzinnen. Presentatie op 14/5 in zwart passe-partout afmeting 20x20 of 20x30. Het is geen wedstrijd en het is de bedoeling dat je er zelf van geniet. Walter stuurt nog een mail.
Tenslotte wordt meegedeeld dat de bestelde boeken met foto’s die beloond zijn met de zilveren camera bij Sicko kunnen worden afgehaald.
Dan krijgt

Dirk-Jan het woord. Gewapend met een uit de kluiten gewassen Canon 5D, beamer, scherm en laptop wijdt hij ons in de wondere wereld van filters. “Vroeger” was er een veelheid van aanbieders van filtersystemen. De meeste daarvan zijn ter ziele. Photoshop is de standaard geworden. Toch is er blijvende vraag naar filters van bijvoorbeeld Cokin en Lee. Dirk Jan toont een boek waarin allerlei filtersystemen worden uitgelegd en dat dateert uit het analoge tijdperk. Het principe en de toepassingen zijn met de digitalisering nauwelijks veranderd. Daarna demonstreert hij verschillende filters, bijvoorbeeld een roodfilter dat toegepast wordt bij zwart-wit fotografie met als resultaat een dramatischer beeld. Artistiek gebruik van filters geeft leuke resultaten zo zien we op de beamer. Blauwfilter om de lucht op te leuken. Oranjefilter om een zonsondergang te accentueren. Gebruik van een sterfilter wordt aanbevolen voor speciale effecten bij een avond/nachtopname. We kijken allemaal door een facetfilter en zien opeens een verdrievoudiging van het opgenomen beeld. Zo maak je van een groep van drie personen zomaar negen! Leuk hoor!
Dan maken we kennis met het zogenaamde Picassosysteem. Dat bestaat uit verschillende (gekleurde) folies die met speciale verf kunnen worden bewerkt. Een ouderwetse Photoshop.

Gevraagd wordt welke filters je “nodig” hebt. Verloopfilters, polarisatiefilters? Dirk Jan legt het gebruik van verloopfilters uit. Er zijn filtersets die de lichtdoorlaat beperken met 1 tot 3 stops. Zo kun je maximaal 6 stops overbruggen bij bijvoorbeeld fel zonlicht. We zien een foto die tegen de zon in is genomen en nog goed doortekend is. Let op het verloop als je filters gebruikt, hard of zacht en waar de begrenzing ligt. Voordeel van grotere filters is dat je ze kunt verschuiven om zo de gewenste belichting te bepalen. Filters zijn van kunststof dus kijk uit voor krassen. Voor landschapsfotografie bestaan handige hulpmiddelen. Pas bij filtergebruik op voor vignettering. Rekeninghoudend met de beeldhoek kun je filters achter elkaar voor de lens plaatsen voor een verrassend resultaat. Dirk Jan toon verschillende filters en hun toepassingen. Een grijsgradatiefilter kan goede diensten bewijzen. Polarisatiefilters hebben het nadeel dat het hele beeld vervaagt en alle schittering weghaalt. Het is de vraag of je dat wilt. Gebruik je een polarisatiefilter dan wordt een standpunt aanbevolen waarbij de zon rechts of links van je staat. Een grijsfilter gebruik je op een zonnige dag. Je kunt wel veel, maar niet alles, achteraf oplossen in Photoshop. Daarom blijft het gebruik van filters actueel. Opgemerkt wordt dat, als de oorspronkelijke foto “goed” is, met filters vergelijkbare effecten kunnen worden bereikt in Photoshop. We zien nog een spectaculaire zonsopgang gemaakt met een combinatie van blauwfilter en coralfilter.
De kosten van een huis, tuin en keukenfilterset bedragen ca. € 80,-- (Cokin). Dat is nog wel te doen. Een grijsverloopfilter is het meest nuttig.
Dirk Jan waarschuwt voor al te enthousiast gebruik van filters. Het moet leuk blijven. Er Dan komt de vraag waar kun je ze kopen. Marktplaats is een optie. We kijken ook even op de site van Cokin en Lee. Lee is prijzig. Cokin blijkt bij meerdere Flitsers in de fototas te huizen.
Tijdens de pauze worden lief en leed en fotowetenswaardigheden onder het genot van een drankje uitgewisseld.

Na de pauze kijken we naar foto’s van Willy Dijkhuis van (winter)landschappen, groene weiden en een landschappelijke panoramafoto. We leveren opbouwend commentaar waar Willy haar voordeel mee kan doen. Frans Slagter toont foto’s van een krokusveld. Prachtige kleuren en een mooi lijnenspel. Een stinksigaar in wintertooi oogst bewondering. Een landweggetje gemarkeerd met bomen zou, door een ander standpunt te kiezen, aan kwaliteit hebben gewonnen. Met enkele tips en trucs kan Frans zich weer verder professionaliseren.

Dan is er nog tijd voor foto’s van de SOP naar Amsterdam. Walter toont Yvonne, in een prachtige pose, op het punt dat ze bijna geraakt worden door een vuist met een bokshandschoen. We zien nog meer fraais voorbijkomen van Inge en Marianne. Etalagepoppen, marktscènes, straatbeelden. Marianne heeft met HDR geëxperimenteerd en veel bewondering oogst haar beeld van een dame in de etalage van de Bijenkorf met prachtige reflecties van de omgeving.
Het is al half elf geweest als Margreet de avond afsluit met een woord van dank aan alle medewerkenden, Dirk-Jan in het bijzonder.