Aanwezig zijn 23 Flitsers.

belichtingsdriehoekJan Nieuwenhuizen heet ieder welkom, in het bijzonder Wim de Lange van Foto Verhoeff uit Leusden, die vanavond een uiteenzetting zal geven over de werking van fototoestellen en fotografie in het algemeen.
1 april foto
Volgende Flitsavond is 1 april. Graag dan een ”1 april foto” meebrengen.
Je mag zelf invullen wat je onder een 1 aprilfoto verstaat. Voor de één zal dat een ”grap” foto zijn, voor een ander heeft 1 april weer een heel andere betekenis. We wachten de resultaten af. Margreet en Marianne, die inmiddels ”verdiept” zijn, zullen een oordeel over de foto’s geven. Verder kan ieder natuurlijk zijn zegje over de foto’s doen.
Expositie
14 april wordt de expositie in de Camp geopend. Voorbereidingen zijn in volle gang.
Campavond 15 april
15 april zou er een fotograaf komen die foto’s van de snelle sporten zou behandelen. Helaas, of misschien wel gelukkig, is die niet gevonden. Onze eigen Dirk Jan zal die avond nu presenteren. Hem kennende zal dat weer een duidelijk verhaal worden.
Bodywarmers De door Klaas geregelde bodywarmers worden aan het eind van de avond uitgereikt, waarna we op de foto gaan.
Na deze inleiding geeft Jan het woord aan Wim de Lange.
Presentatie Wim de Lange
Wim stelt zich voor en wil de volgende onderwerpen verder uitdiepen: Aanwezig licht, Beweging en Schaduw en vragen over het gebruik van de camera’s.
Zonsopkomst (ondergang).Wim noemt zonsopkomst het gouden uur. Dit geeft meestal mooi licht. Zet hierbij je witbalans op het zonnetje. Doe je dat niet dan gaat een groot deel van de sfeer die het ochtendgloren heeft verloren. Door een laag standpunt in te nemen krijg je mooie beelden en komen de lange schaduwen mooi tot hun recht.
Mist/herfst: In de herfst geeft de laagstaande zon en de aanwezige mist mooie platen. Wees niet zuinig met het schieten van platen. Het mooie moment, zoals mist met zon, is zo voorbij. Gebruik de bracketing functie, zodat je meerdere belichtingen achter elkaar hebt. Achteraf haal je gewoon de mooiste foto’s eruit.
Experimenteer: Wees niet bang met een verkeerde instelling. Experimenteer met je toestel. Bij sfeerlicht zet je de witbalans op schemerstand. Fotograferen= het juiste licht zien. Houd er rekening mee dat je vaak maar korte momenten hebt die dat mooie lichtmoment hebben, dus snel handelen.
Handleiding: Pak je handleiding nog weer eens te voorschijn en lees er regelmatig in. Je zult ontdekken dat je toestel meer kan dan je verwacht.
Gericht licht: Voor foto’s met fel (tegen)licht moet je er rekening mee houden dat de schaduwpartijen niet de overhand krijgen. Schaduwpartijen zullen vaak dichtlopen. Je kunt het proberen te bewerken, maar waarom? In werkelijkheid is dat toch ook het geval. Wim doet wel wat aan bewerking, maar probeert vooral eerst een goede foto te maken, dat is toch de bedoeling van fotografie. Haal gerust een kleine verstoring in een foto weg, maar dingen die daar aanwezig zijn, moet je gewoon in de foto laten. Je kunt de invulflits gebruiken om wat extra licht toe te voegen om donkere partijen iets op te lichten.
Richting van het licht: Bij bewolkt weer maakt het niet zo veel uit, maar bij zonneschijn moet je rekening houden hoe het licht valt. Gebruik de mogelijkheid om bij tegenlicht te fotograferen. Je zult merken dat dit bijzondere resultaten geeft. Bij fel tegenlicht flink onderbelichten.
Gespreid licht: Gebruik dit bij detailfoto’s in het bos. Lichtbewolkt weer is hierbij het prettigst.
Witbalans: Speel hiermee. Auto-witbalans geeft veel minder sfeer. Het ”zonnetje” geeft dit juist wel.
Reflecties: Weerspiegeling in het water is altijd mooi. Sommigen proberen dit via Photoshop te creëren, maar vergeten dan dat een weerspiegeling (dus de weerschijn in het water) ten minste één stop donkerder is. Licht en schaduw, speel er mee, spiegeling in plassen bij ondergaande zon.
ISO-waarde: Sinds het digitale tijdperk mag er geen ruis meer in een foto zitten. Onzin natuurlijk. Als je moet kiezen tussen een donkere foto of een foto met ruis, kies dan voor de laatste. Speel ook eens met de ISO-waarde.
Licht meten: Gebruik eens een hogere ISO. Meten doe je met: Meervelds, Centrumgericht of spotmeting. Meten doe je op het “gemiddelde” punt. Door eerst in te zoomen en dan het exacte punt te meten (vastzetten met AEL), en dan de compositie bepalen, kom je vaak tot betere resultaten.
Met tegenlicht kun je vaak ook een mooi silhouet maken, door te meten op de zon en dan min 2, om het contrast beter uit te laten komen.

Beweging
Let op goede sluitertijd en/of meetrekken.
Probeer eens een druppel uit een kraan te fotograferen, die in een glazen schaal valt. Leg onder die schaal een gekleurd vel (bulb). Gebruik je flitser in de teststand. Bij stromend water kan een grijsfilter hulp bieden. Bij beweging is scherpstellen erg moeilijk.
Combinaties ISO/Sluitertijden:
100 – 1/30, 200 – 1/60, 400 – 1/125, 800 – 1/250, 1600 – 1/500.

Wim laat nog wat foto’s zien.
Na de pauze geeft Wim nog tips en trucs over het gebruik van de camera en beantwoordt vragen van de flitsers.
Met een gemeend applaus eindigt deze flitsavond. De flitsers hijsen zich vervolgens in de bodywarmers die Klaas via de Valleikrant heeft weten te bemachtigen. Wim de Lange maakt van de hele groep een foto, die in de volgende editie van de Valleikrant wordt geplaatst. Hierna is deze boeiende flitsavond alweer voorbij.

We rekenen op veel “1 april” foto’s. Doe je best!!!!!! Tot 1 april.