Margreet heet ieder welkom en zegt dat Jan Nieuwenhuizen later zal komen.
Aan de nieuwe leden deelt zij de wedstrijdlijsten uit.

Wedstrijdlijsten
Wedstrijdlijsten krijg je in bruikleen zolang je lid bent van Flits. Als je lidmaatschap eindigt, moet je de lijst weer inleveren.

Jaarwedstrijd
Vanavond is besloten om de uiterste inleverdatum van de jaarwedstrijd uit te stellen tot 17 december a.s. Ieder heeft dan nog een week langer de tijd.
Onderwerp is dit jaar: een schitterend gebrek.
Bij het inleveren van de foto (in de wedstrijdlijst!!) mag de foto niet zichtbaar zijn. De lijsten moeten daarom in een vuilniszak o.i.d. worden verpakt.
Let op, er mogen ook geen naam of andere herkenningstekenen op aangebracht zijn.
Van de foto moet één zijde 20 cm zijn.

Cursus Website maken/onderhouden
Marianne meldt dat er bij Flits 8 en uit Maarn 10 mensen zich hebben aangemeld voor de cursus. De cursus zou eerst op de “andere donderdagen” worden gegeven, maar dit kan helaas niet omdat Maarn dan de clubavonden heeft gepland. Vermoedelijk wordt het nu dinsdagavond in Maarn of in De Camp.

Avondfotografie
Een behoorlijk aantal leden heeft de opdracht gemaakt en regen en koude getrotseerd om meer dan een uur op dezelfde plaats te blijven fotograferen.
Martijna was met Evelien naar het Meander getrokken om daar vanaf de 4e verdieping Amersfoort by night te kieken. Na een aantal foto’s begon het echter te regenen en moest de missie worden afgeblazen. Uiteindelijk heeft zij uit haar slaapkamerraam mooie foto’s gemaakt met de beek op de voorgrond en de drukke Stationsweg op de achtergrond. Haar foto’s heeft ze op de M-stand gemaakt met F8.
Evelien is later in de buurt van het Essotankstation foto’s gaan maken. Zij had op de voorgrond een tak meegenomen. Enkelen vonden dat jammer. Ook de lantaarnpaal voor het tankstation trok de aandacht, de een vond het storend de ander had zoiets van ja, hij staat daar toch gewoon, niet zeuren.
Frans moest ook tanken en had foto’s gemaakt bij het benzinestation langs de A12.
Hij had de foto’s gemaakt in de stand automatisch, waarvan hij achteraf spijt had.
Jan en Tonnie waren in Scherpenzeel gebleven. Jan had vanaf het Huis in de Wei foto’s gemaakt van Huize Scherpenzeel met de kerk erbij en met de vijver op de voorgrond.
Door de lange sluitertijden waren de lichten van de voorbij rijdende voertuigen als lange linten te zien. Tonnie had positie genomen in het centrum van Scherpenzeel en daar de grote kerk centraal gesteld. Foto’s waren mooi geworden. Eén foto was halverwege de sluitertijd (30 seconden) ingezoomd wat een bijzonder effect gaf omdat de kerk en de toren tweemaal zichtbaar waren.
Lenie was naar Rhenen getogen om daar de mooie kerktoren vast te leggen.
Frans evalueerde na afloop de opdracht. Hij denkt dat de mooie series voor een ieder nog weer eens een aanzet zullen zijn om dit nogmaals te proberen. Met belichting blijft het een kwestie van spelen en uitproberen.

Close-up foto’s
Na de pauze werden de ingeleverde macrofoto’s getoond.
Tonnie was de tuin ingegaan en daar foto’s gemaakt van lieveheersbeestjes en een nu nog bloeiende bloem. Zij kreeg als advies mee om het onderwerp wat uit het midden te halen.
Lenie had prachtige foto’s bij zich van vlinders en libelles.
Yvonne had in de Botanische tuin in Utrecht vlinders gekiekt.
Dirk Jan (Nieuwenhuizen) zegt het met rozen. Ook had hij de stip van een vliegenzwam helemaal uitvergroot en had hij een oog gefotografeerd.
Ina was (samen met Yvonne) ook in Utrecht geweest en er vlinders gefotografeerd. Ook toonde zij een mooie klaproos.
Tineke had mooie composities met orchideeën en amarylles. Zij had de foto’s in de studio gemaakt.
Frans had in Zuid-Afrika de bloemetjes buiten gezet, verder een zeer kleurrijke sprinkhaan en het bekende Wevertje mocht natuurlijk niet ontbreken

Spreekwoorden en gezegdes
Ad had mr. X gevonden in Frankrijk waar hij een ludiek stulpje had gefotografeerd. Op het naambordje had hij de X geshopt.
Margreet had de kroon van keizer Karel aangepast.
Alle foto’s konden de toets der kritiek weerstaan en behoefden verder geen aanpassing.
Marianne liet nog even de foto’s die inmiddels waren goedgekeurd, voor zover zij ze toegestuurd had gekregen, op de beamer zien. Het wordt zo langzamerhand een bijzondere serie.
De foto van Yvonne die Marianne nu heeft getoond vindt iedereen mooier dan degene die zij enkele weken geleden heeft laten zien.
Degene waarvan de foto is goedgekeurdgebrek worden gevraagd die naar Marianne te sturen, zodat zij de serie compleet kan maken.

Margreet sluit de avond af. Zij vindt het jammer dat niemand foto’s voor op de ezel bij zich had. Zij vraagt daar nogmaals aandacht voor. Het is voor iedereen mooi om daar eens een aantal foto’s te plaatsen. Het is toch anders dan op de beamer.

Volgende keer, 17 december, is de uiterste inleverdag voor de wedstrijdfoto een schitterend gebrek. Dan kunnen ook de foto’s over Italië worden meegebracht. Zij moeten in een zwart passe-partout, 20 x 30 cm, worden getoond. Nadat de foto’s zijn geplaatst krijgen de leden gelegenheid de foto’s te beoordelen met 5, 3 of 1 punt voor de mooiste foto’s. Hierna even pauze, zodat de punten kunnen worden geteld en daarna de uitslag en kan ieder eventueel zijn zegje zeggen. Daarna tijd voor Italiaanse lekkernijen.