degeldersevalleiVanavond geeft Willem van Leuveren een informatieavond over landschapsfotografie. Willem is van huis uit productfotograaf. Maakt bedrijfsreportages en fotografeert producten voor reclamedoeleinden. Vorig jaar zijn we met Flits nog bij hem in de studio geweest en hebben we een model kunnen fotografen.
Vanavond laat Willem eerst een serie zien van zijn passie. Hij heeft namelijk al heel veel klompenpaden in Nederland op plaat vastgelegd. We kijken naar de serie Utrechtse en Gelderse Klompenpaden. Een fascinerende serie met mooie landschapsfoto’s, maar ook mooie details.

Willem vertelt dat hij vaak ’s morgens voor dag en dauw wakker is en dan kijkt of het weer is om te gaan fotograferen. Afhankelijk van het weertype maakt hij dan een keuze waar hij heengaat. Bij minder goed weer kruipt hij ook wel weer eens onder de wol. Vroeg of laat licht is volgens hem het mooist om platen te maken, het geeft bijzondere (licht)effecten. De lage zon geeft mooie schaduwen. Voor het bewerken gebruikt hij vaak de bewerkingssoftware Nikon NX2.
Je hoeft voor mooie landschapsfoto’s echt niet ver van huis. Natuur is dichterbij dan je denkt. Kijk vooral goed om je heen. Bekijk de omgeving niet alleen door je camera. Ja enkele kreten van hem.
Op vragen over diafragma en sluitertijd zegt hij dat hij dat vaak niet eens weet. Je moet spelen met licht en fotograferen met je hart, maar bij natuurfotografie vooral geduld hebben om op het juiste moment te wachten. Hij gebruikt ook geen extreme groothoek. Van 24 tot 35 vindt hij het meest geschikt, anders kom je al gauw op panoramische foto’s. Let verder vooral op een goede vlakverdeling 1/3 en 2/3, de gulden snede.
De andere series die hij laat zien gaan over: IJsland, Grift en Graftenpad in Rhenen en foto’s aan het strand van Domburg. De serie over IJsland wordt op verzoek zelfs 2x getoond.

Landschapsfoto’s Flitsleden
Na de presentatie van Willem worden de meegebrachte Flitsfoto’s op het bord getoond. Het is een overweldigend aantal. Willem beoordeelt de foto’s met korte krachtige opmerkingen.

Alfabetfoto’s
Vanavond hebben nog weer 3 leden hun foto voor de alfabetserie meegebracht. De foto’s van Tineke, Tonnie (d’r tweede letter) en Jan N. worden allen akkoord bevonden. De opmerkingen van Willem over de techniek zullen de leden nog in de foto verwerken.

Expositie
Ina meldt nog dat er op haar werk een mogelijkheid is voor Flits om werken te exposeren. Het is een flinke ruimte, dus kunnen er veel foto’s heen. Besloten wordt om de serie spreekwoorden en gezegdes daar op te hangen in de wedstrijdlijsten. De foto’s zijn nog bij Marianne. Graag de volgende keer je wedstrijdlijst meenemen!!!

Jaarvergadering
Volgende keer is de jaarvergadering. Als je nog onderwerpen besproken wilt hebben, deze graag deze week bij Margreet melden, zodat ze op de agenda geplaatst kunnen worden.

Sportfotografie
De programmacommissie was nog op zoek naar iemand die hierover een presentatie wil geven. Dirk Jan zal dit verzorgen. De eerste avond zal hij zaken uitleggen en voorbeeld-materialen verspreiden. De keer daarop wordt van de leden verwacht dat zij de meegekregen opdracht zullen presenteren. De foto’s worden dan besproken en toegelicht

Met het overhandigen van bloemen en cadeaubon wordt Willem van Leuveren bedankt voor zijn mooie presentatie, die wordt gevolgd door een welgemeend applaus.