telescoopstokJan Nieuwenhuizen is ziek en daarom opent Henk de avond en heet ieder welkom.
Na de opening geeft hij het woord aan Frits en Hessel die het gedeelte voor de pauze zullen verzorgen.
Frits opent met de vraag:
Hoe zou je het vinden als er een mooie optocht is en jij, beladen met fototoestel etc, staat helemaal achteraan. Denk denk ….. Hij zegt hier later op terug te komen.

Frits en Hessel hebben een presentatie gemaakt van foto’s uit hun archief, die te verdelen zijn in 3 categorieën: 1. Hoog/laag standpunt, 2. Bewerkte beelden en 3: Uitstraling/tint/emotie/gevoel.
Hij begint bij de categorie hoog/laag standpunt. De Hessels hebben een uitvinding gedaan. Zij hebben een telescoop stok gekocht en aan het eind een boutje bevestigd, waarop, net als bij een statief, het fototoestel bevestigd kan worden. Zo kun je, van achter uit de rij, toch foto’s maken, mits je een afstandbediening op je toestel hebt. Waar te koop? Bij de Blokker!!, prijs nog geen 15,-- euri. De kwartsboutjes kunnen de Ruigjes voor jullie verzorgen. De foto’s die zij presenteren geven duidelijk aan dat je vanuit een hoog standpunt veel meer overzicht hebt. Let er op dat je een hoge sluitertijd gebruikt, omdat de stok natuurlijk niet zo stabiel is als een statief.
De begraafplaats vanuit een laag standpunt geeft een “doodse” indruk. Vanuit telescoopstok krijg je een veel ruimer beeld. Is wat vriendelijker en geeft ruim overzicht van de begraafplaats. Ook het beeld van de straat laat zien dat een hoog standpunt een veel ruimer beeld geeft.
Fotobewerking Frits huldigt het standpunt dat je er niet aan ontkomt om een foto te bewerken. Hij had zich er helemaal op voorbereid om een pleidooi te houden om in RAW te fotograferen. Bij navraag blijkt dat een ruime meerderheid dit al doet. Hessel en Frits hebben op papier uitgewerkt het verschil in fotograferen in RAW en JPEG. Zij zullen dit ook via mail aan iedereen toezenden. Op de achterkant staan de foto-kritiek-items, met andere woorden waar moet je opletten bij het maken / beoordelen van een foto.
Bij de presentatie hebben zij, via een andere fotoclub, een bestaande foto bewust beschadigd met krassen. Deze beschadigde foto is aan de leden gedigitaliseerd verstrekt, met de opdracht hiervan weer een goede foto te maken. Het resultaat was verbluffend. Sommige hadden er vraagtekens bij. De dame met een accordeon, die uit een grotere foto uit een orkest (overbelicht) was gehaald, was aanmerkelijk verbeterd.
Sfeer/emotie/uitstraling was het onderwerp in de andere foto’s.
De foto van het bruine café vonden veel leden te geel. Voor Frits was het ook “op het randje”, maar de uitleg erbij was acceptabel. De foto was in opdracht van de eigenaar gemaakt en die wilde zo veel mogelijk sfeer in de foto. Die was heel gelukkig met het resultaat. Ook foto’s van twee fabrieken kon niet iedereen waarderen. De Ruigen wilden hiermee laten zien dat industrie niet altijd grauw en grijs hoeven te zijn. Ook de beelden in het Zuiderzeemuseum in kleur en zwart/wit vormden een tegenstelling. Verder hadden zij nog wat vakantiefoto’s die sfeer uitstraalden en twee Gottic dames (een dochter van) voor een kasteel. Ook een foto met heel sterk verscherpte bloemen in een bijna zwarte achtergrond sprong er heel erg uit.
Deze presentatie kreeg een welverdiend applaus van de leden. Hierna was het pauze.
Na de pauze konden degene die een kerstkaart bij zich hadden deze op de ezel plaatsen. Er waren 9 inzendingen. Uiteindelijk werd de kaart van Martijna met ruime meerderheid gekozen om namens Flits te worden verstuurd. De kaart was een mooie afschildering van het flitslogo/website.
Daarna had Marianne nog een letter uit het alfabet in de aanbieding. Geen van de aanwezige nieuwe leden durfde de uitdaging aan om dit gedicht in beeld te brengen.
Marianne zal proberen via mail nog een liefhebber te vinden. Kom op (nieuwe) leden, het is minder moeilijk dan je in eerste instantie denkt.
Verder is er via de Roterie Woudenberg en Scherpenzeel een fotowedstrijd uitgeschreven. Marianne heeft de organisatie, zoals we van haar gewend zijn, professioneel bijgestaan en allerlei tips gegeven. De opbrengst is voor het goede doel. Kijk hiervoor eens op www.fietsenvoorwater.nl .
De belangstelling voor de cursus die Marianne heeft aangeboden voor het maken van een website heeft inmiddels 6 + 2 (externe) gegadigden opgeleverd. Zij wil ook Maarn nog benaderen of daar belangstelling is. Dan kan de cursus in de Camp worden gehouden.
Klaas vraagt nog aandacht om foto’s te gaan maken van de Florijnloop op 8 januari bij De Treek. Hierna komen de foto’s van de gedichtenketting aan de beurt.
Tonnie heeft een andere foto van Nina No ingeleverd. Willy laat de gaten in de kaas schieten en Sikko heeft een aangepaste versie van zijn ‘boeklezing’. Margreet laat Keizer Karel de afwas doen. Zij zal de foto nog iets aanpassen. Alleen de gouden kroon blijft in de foto, de andere versiering haalt zij er af. Henk laat op het Spui een kind de lucht in vliegen terwijl haar moeder er vrolijk naar staat te zwaaien met een kind op de arm. Henk probeert het kind nog iets minder statisch te laten lijken. In principe worden alle foto’s die zijn getoond goedgekeurd.
Hierna is er tijd voor de SOP foto’s uit Wijk. Allerlei nachtelijke foto’s passeren de revue.
Het centrum, het kasteel, de molen, een sfeervol straatje, een mooie brug (die Yvonne nooit heeft gezien) en een woning aan de overkant van het water. Allemaal mooie foto’s. Een goede oefening om de opdracht van Frans ten uitvoer te brengen.
Tonnie en Jan laten tenslotte nog een paar foto’s van de SOP in Rhenen zien, een mooie serie met spelende ijsberen. Ook laten zij foto’s van hun vakantie, vorige week, in Cappadicië zien. Daarna is het de hoogste tijd om naar huis te gaan.