avondfotografieArchitectuurfotografie
De resultaten van de opdracht Architectuurfotografie worden gepresenteerd.

Petra:
Toont twee foto’s van binnenhuisarchitectuur. Ze wil hiermee het verschil laten zien van het standpunt recht van voren en vanuit een hoek.

Evelien:
Heeft Huize Geerestein vanuit verschillende standpunten gefotografeerd. Op de eerste foto, standpunt recht van voren, komt Huize Geerestein goed uit; bij de tweede foto wordt het opgenomen in de omgeving.

Klaas:
Serie 1: een kantoorpand vanuit diverse standpunten. De vorm van het gebouw komt op de eerste foto het beste tot zijn recht, mooi standpunt.
Serie 2: een groot kantoorcomplex langs de snelweg. Een detailfoto toont een mooi lijnenspel.

Leny:
Serie van de Erasmusbrug te Rotterdam. Een schitterende opname van bovenaf, waarop ook de Kop van Zuid en de Skyline van Rotterdam zijn te zien. Bijzonder standpunt.
De foto’s van de Erasmusbrug recht van voren (mooi licht, donkere lucht en zon op de brug) en de brug gefotografeerd vanuit een laag standpunt (mooi lijnenspel) zijn ook bijzonder.

Margreet:
Sprookjesachtige opnames van een openluchttheater. De compositie is prachtig.

Henk:
Het gemeentehuis van Woudenberg vanuit verschillende standpunten en ook op verschillende momenten van de dag, waardoor duidelijk is te zien wat licht met een gebouw kan doen.

Martijna:
Een watertoren recht van voren en schuin van voren, deze laatste geeft meer diepte.
Een rij woningen, waarbij ook is gekozen voor het standpunt schuin van voren, heeft een mooi perspectief.

Ina:
Een serie van ramen. De derde foto uit deze serie, een plein met daaraan een gebouw met golvende glazen wanden, maakt de meeste indruk.

Ad:
Het tijdverschil tussen de twee foto’s van Ad bedraagt 5 minuten, maar tonen een totaal andere sfeer door de invloed van licht, heel zonnig en bewolkt.

Theorie avond- en nachtfotografie
Frans Hoogenraad geeft uitleg en tips m.b.t. avond- en nachtfotografie. Aan de hand van foto’s, waarin het steeds donkerder wordt, laat Frans zien wat het effect hiervan is.

Avondfotografie: bij avondfotografie kun je denken aan zonsondergang, verlichte gebouwen (nog niet helemaal donker). Ook kun je bij avond de foto’s maken, waarin je de beweging wilt vastleggen, omdat dat door de lange sluitertijd overdag niet mogelijk is.

Gouden uur: een uur voor zonsondergang. Het beste moment om te beginnen met fotograferen.

Constante verandering van het licht. Het licht wordt geler van kleur; de kleurtemperatuur warmer. De zon gaat lager staan, valt horizontaler en de kracht neemt langzaam af. Voor veel fotografen is dit het moment om creatief om te gaan met natuurlijk licht. Op dit moment van de dag worden door het licht specifieke details uitgelicht. Ook ontstaan door het tegenlicht silhouetten of lichtranden.

Tot een uur na zonsondergang is er nog genoeg kleur in de lucht om een interessante foto te maken. Langzaam verandert de kleur van geel naar blauw en dit blauw is uitstekend te combineren met kunstlicht, ideaal voor fotografie in de stad: neonborden, autolichten, verlichte gebouwen etc..

Tot ongeveer een uur na zonsondergang is het kunstlicht over het algemeen even sterk als het natuurlijke licht, hoewel de periode dat ze precies in balans zijn beperkt kan zijn tot maar 10 minuten. In deze periode is er zowel in de lucht als op de grond voldoende detail zichtbaar. Hoe later het wordt, hoe zwarter de lucht, hoe groter het contrastverschil (verlies van detail in de schaduwen of in de lichte gedeeltes).

Doordat de hoeveelheid licht afneemt, neemt de sluitertijd toe. Om onscherpe foto’s te voorkomen, kun je in eerste instantie de ISO verhogen of kiezen voor een groter diafragma. Maar het beste is om gebruik te maken van het statief.

Ook kun je experimenten met de belichting door bijvoorbeeld 2 stops onder te belichten.
Gebruik liever geen flitser (zeker niet de flitser die op je camera zit), dit gaat ten koste van de kleurverzadiging. Tenzij je bijvoorbeeld een persoon extra wilt belichten. In dat geval stel je handmatig de belichting in op de omgeving en gebruik je een externe flitser om je model bij te lichten.

Voor een juist belichting, kun je het beste het histogram controleren.

Opdracht avond- en nachtfotografie (presentatie 3 december 2009)

Maak een serie (7 of meer) van de schemering vanaf statief:
- eerste foto 20 min. voor zonsondergang;
- elke 5 of 10 min een foto;
- laatste foto 40 min. na zonsondergang;
- kunstlicht;
- lucht, wolken welkom.

Presentatie opdracht op 3 december 2009, dan worden ook de foto’s van de SOP Avondfotografie Wijk bij Duurstede d.d. 12 november, gepresenteerd.

Foto’s Ezel
Margreet heeft een schitterende fotoserie gemaakt met als thema Herfst.
Deze serie wordt getoond op de Ezel.

Jaarboek
Het Jaarboek is digitaal gereed. Jan Nieuwenhuizen zal deze afdrukken en Margreet zal zorgdragen voor het inbinden.
Nagedacht dient te worden hoe we het Jaarboek in de toekomst vorm willen gaan geven.

Amersfoortse Wijken
De site zou op 1 november jl. life gaan. We hebben echter niets meer vernomen.

Open Monumentendag
Het College van B&W van de Gemeente Woudenberg heeft ons bij brief bedankt voor onze enthousiaste deelname aan de Open Monumentendag.

Nieuwe leden
Er hebben zich vier nieuwe leden aangemeld: Leny, Evelien, Bart en Marijke.