spyderMarianne heet ieder welkom. Willy meldt dat er 2 mensen twee avonden meelopen om de sfeer te proeven binnen de club.
KLEURMANAGEMENT
Marianne geeft vervolgens een presentatie over kleurmanagement. Voor de één is dit “bekend” terrein, anderen deden hiermee (nog) niets. Marianne opent haar presentatie dan ook met: “Kleurmanagement, de schrik van iedere fotograaf”.
Voor de goede orde, ik zet hier wat van op papier, maar daar leer je niets van. De hele presentatie staat daarom ook op de site voor degene die er niet waren of als je het nog eens door wilt lezen. Het onderwerp was interessant genoeg om 27 flitsers naar de Camp te voeren, een mooie score.

Wat is kleurmanagement!!??
Soms denk je dat een foto heel mooi is (op je scherm) en dan laat je de foto afdrukken en de kleuren komen dan totaal niet overeen met die op het beeldscherm. Erg frustrerend. Kleurmanagement wil dus dat die twee nagenoeg gelijk zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je foto’s laat afdrukken.

Belangrijke dingen zijn Kleurruimte (kleuren die je oog kunnen waarnemen) en de instellingen op je camera s(standaard)RGB of a(adobe)RGB bij gebruik JPEG. RAW slaat alle kleuren op, die je later kunt bewerken. Als je de camera op aRGB instelt heb je sowieso veel meer kleuren, dus altijd doen.

Om de kleuren op je monitor goed te krijgen zijn er meerdere mogelijkheden. De goedkoopste is een foto te laten afdrukken en die naast je scherm te houden en dan de instellingen zo in te stellen dat die nagenoeg gelijk zijn. Verder zijn er hulpmiddelen die het scherm kalibreren. Let op dat je dit uitvoert met weinig licht op of om het scherm. Spyder of Huey Pantone zijn twee mogelijkheden. Kosten rond 100,-- of meer. Het is niet zo dat je er vanaf bent als je het scherm hebt gekalibreerd. Je moet dit, afhankelijk van het gebruik, zeker om de 2 – 4 maanden herhalen. Windows 7 heeft ook de mogelijkheid om te kalibreren.

Marianne het was een leerzame en duidelijke uitleg over een moeilijk onderwerp. Onze complimenten daarvoor, dus een welverdiend applaus.

PRESENTATIE EIGEN WERK
Na de pauze presenteren Suzan en Karin eigen werk. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwe lichtkast, die Ad mooi heeft opgeknapt. Hiervoor kreeg hij een daverend applaus. Toen de eerste foto’s erin werden geplaatst was het duidelijk dat hierdoor de foto’s veel mooier uitkwamen. Het licht op de foto’s was perfect, zonder schittering, zoals dat op de oude ezel vaak wel voor kwam.

Suzan beet het spits af. Ze begon met 3 foto’s uit de serie samenhang die zij had willen maken. Foto’s waar “muziek in zat”. Ze had 2 dames gevraagd van de Harmonie die voor haar thuis hadden geposeerd. Die hadden de hele garderobe van huis meegenomen om goed gekleed op de foto te gaan. Ze liet 3 foto’s zien, één met de dames en instrument, de tweede een klarinet met twee handen en nummer drie was bladmuziek met een viool erop. De foto’s waren gemaakt met haar 18-250 lens.

De tweede serie bestond uit foto’s van een processie in Spanje. Een echte Spanjaard met gitaar en dansende Spaanse dames. Ook had ze nog waterscooters in volle actie gekiekt, mooie beweging en lijnen die de aandacht precies naar het juiste punt trokken.

De koepel in de Rijksdag was voor haar aanleiding om die out of bounds te maken. In Photoshop Elements 9 is dit onderdeel heel snel te realiseren. Suzan legt het graag een keer aan je uit. Suzan het waren mooie, heel scherpe foto’s. Complimenten.

Karin kon niet zo goed een keuze maken en heeft meerdere series laten zien. Ook allemaal geweldige foto’s. Ze begon met een serie dieren uit de dierentuin. Knabbel en babbel, een tijger die aan het eten was en etende giraffen. Van een favoriete fotografe had zij de tip gekregen om op diafragma 7.1 te fotograferen.

De tweede serie waren ook dieren, een tijger in het water, een wolf en prairiehondjes.

De volgende serie waren macrofoto’s. Een vak apart aldus Karin. Vooral geduld hebben en niet snel even een foto willen maken. Een vlinder, Libelle en een Lieveheersbeestje met de vleugels uit waren mooi in beeld gebracht. Tip van Karin: Niet met je lens verder scherpstellen, maar iets voor/achterover buigen.

De volgende foto had zij in de ene hand appels liggen, die ze onder de kraan hield, terwijl ze zelf de foto maakte met de andere hand. Was wel even mikken en uitproberen. Het onderwerp wilde ze perse zelf maken. Ook had ze nog een architectuurfoto gemaakt in de bieb in Delft. Mooie kleurvakken. Nog een hart van een bloem kwam voorbij en dan nog “het rood” uit Utrecht (SOP).

Op de vraag welke kant van de fotografie haar het meest trok kon ze geen keus maken. Voor het mentorschap zal in ieder geval wel een keus moeten maken.

Al met al een leuke afwisselende Flitsavond. Er wordt nog gewezen op de mogelijkheid om de presentatie bij te wonen van de foto’s van de verdieping bij de fotobond. Lenie, Yvonne en Ina hebben hieraan mee gedaan. De presentatie is 23 maart in Zeist.

Jubileumavond 14 april
Het is de bedoeling dat we op 14 april combinaties gaan maken van foto’s van leden en daarbij een ingeleverde jeugdfoto te zoeken. Klaas heeft super portretfoto’s gemaakt van alle leden. Die worden op 14 april in de Camp opgehangen en voorzien van een kenmerk.

LET OP LET OP: Gevraagd wordt om uiterlijk de volgende Flitsavond een jeugdfoto van jezelf mee te brengen (anoniem, dus verpakt in ondoorzichtig materiaal). Deze mag in een lijstje zitten of op stevig karton/passe-partout. (Formaat vrij). Om niet met 30 foto’s naar huis te hoeven gaan vragen wij degene die gelegenheid heeft de foto alvast bij Suzan thuis in te leveren (ook anoniem, want Suzan wil zelf ook graag deelnemen). Graag jullie medewerking. Wat zou het mooi zijn als we allemaal een jeugdfoto inleveren. Het mag geen babyfoto zijn. Dus zo ongeveer tussen 2- 12 jaar. Erwin zal ook nog worden gevraagd of hij die avond aanwezig wil zijn.

Het einde van een enerverende avond. Tot “Flits”

TIPS van Elly:
Fotograferen van kinderen: Zorg dat ze regelmatig afgeleid zijn. Geef ze bijv. een bellenblaas. Je krijgt dan vaak ongedwongen foto’s en je hebt dan beter de gelegenheid om ze te kieken.

Fotograferen vlinders/bijen: Zorg dat je een spuitje bij je hebt met zoetsel. Door dit op een bloem te spuiten blijven deze dieren vaak langer zitten en heb je dus meer tijd om ze te fotograferen. Zeker met een macrolens heb je tijd nodig.