5Frans Hoogenraad vraagt aandacht voor de start van een heerlijke avond en presenteert Corine uit Doorn als gast. Zij heeft het 1e gedeelte van de fotovakopleiding voltooid en maakt een grap om letterlijk binnen te komen namelijk ‘ ik wil lid worden maar dan moet er een ander lid opzeggen want er is een wachtlijst’ en ze wil bij Flits.


Vanavond de presentatie van de serie van 5 met samenhang. Frans legt uit dat het de bedoeling is om daarna met dezelfde foto’s mee te doen voor de wedstrijd van de fotobond welke uiterlijk op 8 maart moeten worden ingeleverd bij de bond. ( Bespreking van deze foto’s bij aanwezigheid op 6 april )

Frits trapt af met ‘de Kite-surfer’. De samenhang van de serie zijn de surfers en de storm. Getracht werd een ‘korrel’ in de foto zichtbaar te maken. De middelste foto is groter en robuust aanwezig.
Fokke presenteert ‘muziek’. Direct wordt het idee prima benoemd maar………..de fotograaf geeft toe dat een paar foto’s eigenlijk over gedaan moeten worden. De piano speelt een rol.

Martijna met haar ‘Klarinet’ met de Hollandse K. Zij legt uit dat alle 5 foto’s nodig zijn voor het totaalplaatje. Als 1 onderdeel mist is de serie niet compleet.

Dick met ‘de molen’ De lichtste foto is in het midden gezet want dat moest voor de samenhang. De zaagmolen was dicht en daarom maar uitgeweken naar Geldermalsen alwaar de molenaar toestemming gaf om ook binnen te fotograferen. Ook details op de plaat. De serie werd anders op de ezel gepositioneerd en al de Flitsers waren blij.

Marianne kon niet kiezen en nam 2 series mee voor op de ezel. ‘vrouwen met een verhaal’, duidelijk in zwart-wit. Veel ellende afgewisseld met te raden communicatie. Heel sterk! ‘Window shopping’ was de volgende serie en deze foto’s kwamen sommige Flitsers bekend voor omdat ze eerder besproken waren maar het blijft een mooie serie van personen gezien door/in de etalageruit, ook mooi maar ik ging voor de 1e.

Tineke dan, 5 mooie platen van een etende reiger. “Ik had geluk” aldus Tineke die op de bagagedrager van haar fiets een rijstzak als statief gebruikte en zo de reiger in de smiezen hield.

Frans Hoogenraad vertelt wat zijn idee was. De telefooncel verdwijnt uit het straatbeeld en moest worden gezocht. Weg telefooncel……… idee nr.2: hoog water, het landschap langs de Rijn en wat hij tegenkwam. Een keuze uit 60 foto’s en die ‘5e’ was best lastig. De ene flitser vond dat de foto van de waterkering er niet bij hoorde. Daar was niet iedereen het mee eens en een andere foto moest wijken. Een aardige discussie ontspruit, of zoiets, in de conclusie dat het toch een sterk element was van die 1e foto en Frans ging er nog eens een nachtje over slapen.

Ina, zij deed iets dat al een prijs verdient namelijk terwijl de cursusleider op de 1e foto aangeeft dat het om een cursus gaat zij maar foto’s maakt. Niemand doet zoiets maar Ina had de aandacht, de flip-over en het toe-eigenen van informatie in serie op de foto. Klasse!

Yvonne met haar tulpen. Geel, en wanneer het op oranje leek er iets licht bij en zo doolde zij door de hele kamer van raam naar lamp. De scherpte kwam onder de loep en wat een mooie keuze was, waren de grijze passe-partouts, mooi bij de foto’s.

Leny op de Euromast. Eerst vanaf onder, toen van het uitzicht en als je van abseilen houdt dan moet je de foto maar bekijken. De laatste foto had voor ‘het mooi’ gespiegeld moeten worden. Ook Leny had 2 series. Een GEEL bloemenveld met toebehoren. Deze serie was ook prachtig maar de 1e moet maar voor de bond meedoen en daar was Leny nog niet uit.

Klaas. De titel van zijn serie is ‘puber’. Het is duidelijk dat hij vroeger actief was in de disco en daarom deze reportage met heeeeel veel plezier heeft gemaakt. De 1e foto een portret van een jongen. Vervolgens de dansvloer waar de wat kleinere jongens bijna verlegen toekijken hoe hun klasgenootjes als echte dames zijn uitgedost en staan te ‘bewegen’. De laatste foto moest in het midden met een 20 bij 20 foto van 2 hartsvriendinnen en de jongens deden gek.

Margreet laat iedereen voorgaan en start haar serie met een foto waarop haar glas in lood wedstrijdfoto onderdeel is. De basis van deze serie is de onderkant of ook wel het achterste in de foto wat de toon zet. ‘4 zijn er snel gevonden maar dan die 5e’ aldus Margreet. Ze had er maar 7 en het lood moest meer aanwezig zijn bij haar 5e foto maar deze zelfkritiek was niet nodig want wat pasten deze 5 foto’s goed bij elkaar. Inleveren dus!

Frans bedankte de 12 deelnemers en moedigde allen aan om mee te doen met de bondwedstrijd. Op 3 maart kunnen ze worden meegenomen en verzameld in de Camp.

Klaas maakt nog wat laatste portretfoto’s van degene die er vorige keer niet bij waren voor het 10-jarig Flits bestaan.