zwart_wit_kerstDeze avond staat in het teken van een zwart/wit kerstfeest. Hoewel!!
Marianne heeft in ieder geval gezorgd voor zwart/witte hapjes. Heerlijk.

De avond begint met het uitreiken van de opzetlampen voor macrofotografie, gefabriceerd door de gebroeders Ruig.
Na het uitreiken wordt er druk mee geëxperimenteerd en de resultaten zijn erg goed.
Dezelfde foto met en zonder lamp was een wereld van verschil!
Knikkers, lucifers, de kerststal, noem maar op. Alles ging op de kiek. Hier kunnen we wat mee. De brothers kregen een welverdiend applaus.

Klaas heeft de kalenders van Flits ook bij zich. Degene die een exemplaar hebben meegenomen worden verzocht het geld, 15,-- euro, nog dit jaar op de rekening van de club te storten onder vermelding “kalender”.
Het rekeningnummer van Flits is 1347.70.196

Na de pauze werden de ingeleverde foto’s met als thema Kerst in zwart/wit getoond.
Onder leiding van Marianne werden ze één voor één op de ezel besproken .
Marianne herhaalt nog even de belangrijke zaken m.b.t. omzetting in zwart/wit, zoals:
contrast wat verhogen, zitten alle tinten er wel is, leent een foto zich voor omzetten in zwart/wit, met andere woorden voegt het wat toe en mis ik de kleur in de foto niet.
De ingeleverde foto’s:
Suzan: had een hek met sneeuw voor een mooi landschap gefotografeerd. Mooie witte sneeuw op het hek en de sneeuw in het weiland wat grauwer. Dit gaf een heel mooi (diepte) effect.
Marianne: had het kasteel in Renswoude gekiekt in de sneeuw. Het kindje in de sneeuw was voor haar een koud (photoshop) kunstje. Ze had de foto flink opgepept met high-key.
Martijna: had een kapelletje in het bos gefotografeerd en één boom op de voorgrond wat kleur meegegeven. De foto was afgedrukt op pearl-papier, wat een iets grijze sneeuw veroorzaakte. Marianne gaf aan dat wit niet wordt geprint, maar de kleur van het papier aanneemt, vandaar.
Margreet: had een foto die ze tijdens de SOP naar Utrecht had gemaakt van de gracht omgetoverd naar een mystieke zwart/wit sneeuwfoto. Het geheim wilde ze niet prijsgeven.
Dick: had de opdracht letterlijk genomen en een kerstboom gefotografeerd en in heel mooie letters KERST erin verwerkt.
Frans H: had een foto genomen bij het tuincentrum, waar iemand een kerstboom kocht. Zijn eigen kinderen mochten hierop natuurlijk niet ontbreken.
Marijke: had een beeld in haar tuin gefotografeerd met op de rug een Kerstmannetje. Op papier was de compositie niet zo mooi als op het scherm, waarschijnlijk door de gebruikte soort papier.
Klaas: had een kerststal in het tuincentrum gekiekt. Hij had twee afdrukken laten maken op verschillend papier. Het was moeilijk te zien wat het “dure” papier was.
Yvonne: had een pinguïn in de sneeuw. Ze was gecharmeerd van de grote sneeuwvlok.

Al met al was het weer een geslaagde avond.
Het was tevens de laatste avond dat de wedstrijdfoto’s konden worden ingeleverd. De score was behoorlijk. Zo’n 25/26 foto’s dingen mee naar de wisseltrofee, de camera.
De uitslag wordt op 6 januari bekend gemaakt. Dit is altijd een feestelijke, spannende avond. Dus kom dan allemaal. Het zal je verbazen hoe vindingrijk onze leden weer zullen zijn geweest, tenminste dat was altijd zo en dat zal dus nu ook wel weer zo zijn.

Voor iedereen een “voorzichtig” uiteinde en natuurlijk een heel goed gezond en fotogeniek Nieuwjaar. Graag tot 6 januari, dan toosten we op het nieuwe jaar.