camerahuisSuzan opent de avond. Zij verwelkomt in het bijzonder Ton Niessink. Hij komt ons informeren over de noodzaak van goede sensorreiniging en… niet onbelangrijk het belang van ‘Lens align’ d.w.z. focusafstelling tussen lens en body.
Ton stelt zich eerst voor. Via slager, beroepsfotograaf, en een functie bij Philips kwam hij in aanraking met het stofvrij maken van een sensor.
De link tussen al deze werkzaamheden is… schoonmaken.

 

In een schone Philipsruimte is het stofgehalte in de lucht tussen 1 en 10, in een normale ruimte ligt dit tussen de 30000 tot 70000. Stof is statisch geladen en verplaatst zich in de ruimte, het wordt zichtbaar op je zwarte tv scherm of in een lichtstraal.
De sensor trekt stof aan, net als een tv scherm.
Belangrijke regel: zorg bij het reinigen van de sensor voor een schone ruimte.

Bedrijf Chipclean start in 2005. Het is een eenmansbedrijf en sinds de oprichting heeft hij 40.000 toestellen in handen gehad om de sensor te reinigen. Via de beamer zien we de meest verschrikkelijke gevolgen van zelfreiniging. Als je dat ziet, wil je graag luisteren naar wat hij te zeggen heeft over de manier waarop hij de reiniging aanpakt.

Hoe test je de camera? Zet je diafragma op 22, zoek een lichte ondergrond, mag ook een strakblauwe lucht zijn en maak een foto. De foto inladen in Photoshop en druk op automatisch belichten. Wat als de sensor vies blijkt te zijn?????
Volgens Ton is het het beste om Chipclean te bellen en een afspraak te maken. Waarom??? Na reiniging een maand garantie en gegarandeerd een goeie reiniging in een stofvrije ruimte.
Hoe komt het stof op de sensor? Vooral bij het wisselen van de lens en een zoomlens verplaatst lucht bij het in- en uitzoomen. Geadviseerd wordt om preventief de rand van de lens te reinigen met speciale swaps die vanzelf bij Ton te koop zijn.

Wat doet Chipclean nog meer????
Lens align d.w.z. AF afstellen van lens en body. Het gaat om de communicatie tussen lens en body. De focus mag niet afwijken. Men spreekt over front focus en back focus. Met speciale apperatuur is dit bij te stellen. Meerderen van onze vereniging hebben hier al goede ervaringen mee.
Het probleem doet zich vaker voor omdat de body’s van steeds betere kwaliteit worden. Chromatische aberratie wordt ook genoemd. Dat wordt veroorzaakt door schuin invallend licht op de sensor.

Tip: zet een protector op je scherm.
Tip: De IS knop op de lens altijd uitzetten na gebruik, terwijl hij nog op de camera zit. De lens heeft de stroom nodig van de camera.

Alles bij elkaar een uitstekende presentatie van zijn werk. Ton bundelt presentatie, informatie en reclame op een boeiende manier.
Zijn adres: Schutkolk 4c in Heumen. Tel. 024 5881572.
Website: www.chipclean.nl
Hij werkt uitsluitend op afspraak. Flitsers die een afspraak maken binnen nu en een maand, krijgen 10% korting.

Pauze.

Enkele mededelingen na de pauze:
De haiku expositie is begonnen in het cultureel centrum in Woudenberg.
De haiku kalender komt uit. Klaas heeft onderhandeld met de Woudenbergse drukkerij. De prijs wordt bij minimale afname van 50 stuks € 7,00. Bestellen is mogelijk via de dependance website tot uiterlijk 23 november.
Yvonne vertelt over de opdracht ‘Tegenstellingen’, donderdag 20 december a.s. De opdracht spreekt voor zich, er moet een tegenstelling op de foto te vinden zijn. De manier van bespreken wordt een verrassing. Het gaat om een afgedrukte foto.

Ton is sportfotograaf geweest. Daarvan laat hij een aantal foto’s zien op de beamer. Een geweldige presentatie sportfotografie met als clou…. de juiste foto op het juiste moment.
Om half elf sluit Suzan de avond.
Bedankt Ton namens allen.