Marianne is na een maandje vakantie weer terug. Ze heet ons welkom en vertelt het een en ander over de rode draad die door het komende seizoen loopt.

Flits kookboek
Ze wil aan het eind van dit Flitsjaar een fotoboek klaar hebben met eigen gerechten en de recepten erbij. Ieder krijgt dus 2 pagina’s ter beschikking
Het is de bedoeling dat iedereen een foto maakt van het eindproduct (culinaire foto) dus zoals het op tafel wordt geserveerd. Op de naast gelegen pagina wordt het recept afgedrukt. Het moet een flitsend, maar vooral smakelijk kookboek worden.

Het lijkt gemakkelijk om een foto van de schaal, bord o.i.d. te maken, maar in de praktijk blijkt het heel moeilijk om het er ‘smakelijk’ uit te laten zien. Vooral belichting is belangrijk. Je moet het zo op de foto zien te krijgen dat je er zo in wilt happen.
Marianne zet e.e.a. ook nog op de site.

Lensbaby
Na deze binnenkomer vervolgt Karin de avond met uitgebreide informatie over de lensbaby. Ze start met een filmpje waarin wordt getoond hoe het werkt en welke resultaten je ermee kunt bereiken.
Een lensbaby is in feite een losse houder die je op de camera schroeft. Hierin kun je verschillende soorten optics (lenzen) plaatsen. Diafragmeren doe je met losse schijfjes die je ook in de houder doet.
De camera ziet alleen het licht, verder moet je alles handmatig instellen. Nieuwere lensbaby’s (Sweet 35 en Edge 80) hebben wel een diafragmering op het objectief zelf.
Met een lensbaby kun je niet even snel een foto maken. Instellen kost veel tijd, maar dan heb je ook iets moois. Scherp met een groot vaag gebied eromheen. Doordat je met de lens heen en weer en op en neer kunt bewegen, kun je de focus zelf goed bepalen.
Karin laat nog allerlei losse onderdelen zien die zij in een kit had gekocht.
Tot slot laat ze nog een mooie serie zelfgemaakte (lensbaby)foto’s zien en toont ze live hoe het werkt op de camera. Karin krijgt een welverdiend applaus.

DUO presentatie
Frans H en Dick hebben een duopresentatie voorbereid voor vanavond.
Zij hebben als onderwerp Dutch Moutains. De presentatie begint met een stukje geschiedenis. Frans vertelt over het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug, van ijstijd naar ijstijd en dan de verdere ontwikkeling van dit natuurproces.
Verder geeft Frans hierna nog tips hoe je het best een berg kunt vastleggen. Het kan met groothoek, maar dat heeft vooral als nadeel dat je daarmee het hoogteverschil/diepte moeilijk kunt vastleggen. De berg valt vaak achterover.
Hoogte kun je het best vastleggen met een staande foto.
Met een telelens krijg je meer diepte in de foto. Ook steile stukkken komen beter uit.
Verder krijgen we als tip mee dat je niet alles op de foto hoeft te zetten. Details zijn vaak heel mooi. Verder hebben wind/weer/licht/donker grote invloed op het resultaat. Ook kun je met iets moois op de voorgrond de diepte in de foto sterk verbeteren. Na deze uitleg krijgen we een mooie muzikale fotopresentatie van de ‘bergen’ rondom Woudenberg, waarin alle jaargetijden voorbijkomen.
Dick laat vervolgens nog een diashow zien waarin hij wil laten zien dat zijn foto’s in de loop der tijd aanmerkelijk verbeterd zijn, vooral nadat hij lid van Flits is geworden en veel leermomenten heeft gehad qua belichting en compositie.
Een interessante Flitsavond wordt hiermee afgesloten.

Volgende Flitsavonden:
10 oktober: Gezamenlijke avond met Fotokring Heuvelrug in Maarn.
We hopen dat Flits daar weer goed vertegenwoordigd zal zijn. Dini van Gent (vrouw van Gijs) geeft daar een audio-visuele presentatie van haar werk.
Komt dus allen!!

17 oktober: Herkenbare foto + zelfportret.
Het is de bedoeling dat je een foto (typisch van jezelf) op de beamer laat zien. De andere leden moeten dan raden wie de maker is. Het is natuurlijk prachtig dat de leden jou in de foto herkennen.
Na deze foto wordt de foto van de maker (zelfportret) getoond.
Maak van jezelf ook een mooie foto (special), die kan dan gelijk gebruikt worden op de site in jouw eigen profiel.
De foto’s moeten uiterlijk dinsdag ervoor toegestuurd worden!!!