rembrandtVanavond gaat het over ‘Het licht van de oude meesters’.

Marianne opent met mededelingen: Jan is aan zijn darm die niet kan zien geopereerd en houdt zich rustig. Afke moet 6 weken thuis liggen/zitten en stelt het zeer op prijs een berichtje van haar mede Flitsers te krijgen. Een eventueel bezoekje zou nog leuker zijn om de tijd te doden.
Dick heeft bij de fotokring Heuvelrug een presentatie gegeven over glasfotografie en zal hedenavond een verkorte versie weergeven. Verder geven Frans Slagter en Matthijs hun duopresentatie. Als laatste de mededeling dat Wilma heeft bedankt als lid van Flits i.v.m. tijd.

Het licht van de oude meesters……. ‘De oude meesters zaten zelf veelal in het donker’ aldus Marianne die dit onderwerp behandelt. Hollands licht werd veel gebruikt bij schilders zoals Rambo ehhhhh Rembrandt. Deze periode loopt tot rond eind 19e eeuw. Marianne behandelt 7 soorten licht. Doorvallend licht en strijklicht, deze laatste lichtval is het mooist maar ook het moeilijkst te vangen voor de fotograaf. Een avond met goede uitleg met foto`s, behorend bij het soort licht, gehaald van de oude en nieuwe Flitswebsite. Dus van eigen fotografen. Strijklicht geeft lange schaduwen met heel veel structuur.

De opdracht voor 24 april a.s. luidt: 7 groepen gaan per groep 1 foto maken van een aan hen toebedeeld soort licht. Ook 4 foto`s van de ‘making of’ incl. die van de foto nabewerken.
Uploaden kan als je klaar bent en noem dan wel het soort licht en de namen van de fotografen die in het groepje zitten. Marianne stuurt dit nogmaals per mail toe. Succes!

Margreet maakt een groot compliment over de zeer duidelijke presentatie. Dick gaat snel verder met de presentatie ‘Glasfotografie’. Echt toevallig dat deze uiteenzetting parallel loopt met hetgeen Marianne heeft verwoord. Wil je de randen van het glas ‘vangen’ dan moet de fotograaf het licht onderscheppen met een zwart velletje papier. Uiteraard kun je veel kleuren inbrengen door gekleurde filters op je flitser te plaatsen.
Een drinkglas, een zwaantje of een glazen kerstbal, Dick laat veel schitterende foto`s zien.
Een ringflitser helpt vooral bij macro- en portretfotografie. Dick geeft 10 lichttips. Wederom een duidelijke presentatie. Kijk ook op You-tube / fotograferen met glas.

Even tijd voor een frisse neus en een drankje.

Matthijs start de duopresentatie met een compilatie van verzameld eigen werk. Heel divers, lekkere muziek en onwijs gave foto`s waaronder close-ups van piepjonge vogeltjes die schreeuwen om eten. Weer zo’n lekkere presentatie om te aanschouwen.

Frans Slagter doet ‘Afrika’. De beleving, geur en het gevoel…… genieten! Olifanten, welkom in het land van de olifant. Oeiiii, wat dichtbij, weer was het stil in de zaal, iedereen zat vol aandacht te kijken naar de leefomgeving van de olifant, PRACHTIG ! De kinderen van Afrika werden sfeervol in beeld gebracht en de bloemen en het landschap. Kanonnen, wat is dit mooi! Heel indrukwekkend. Wild-life, misschien een sop voor Flits.

A.s. dinsdag gaat een groep Flitsers te gast bij de Wageningse fotoclub. Wederom de mogelijkheid om eigen werk met anderen te delen.