Margreet heet ons welkom en geeft daarna het woord aan Frits en Hessel, die de avond ”praktisch college” voor hun rekening nemen.

We bespreken vanavond de HIGH en LOW key fotografie. Deze bijvormen van key zijn belichtingstechnieken, geen vormen van over en onder belichten.

Low-key geeft een geheimzinnige dramatische sfeer met veel contrast en hard licht van opzij en van achteren. Vaak met zware schaduwen. Het onderwerp moet weglopen in de achtergrond. Na wat problemen met de afstandsbediening laten zij ons meerdere voorbeelden zien. Zorg voor zo weinig mogelijk omgevingslicht. Maak gebruik van donkere tinten, met hier en daar lichtpuntjes.

Later mag Yvonne als model op de stoel en worden er, via het scherm, voorbeelden gegeven van de aanlichting van het model en de gevolgen daarvan. Aanlichting, plaats lichtbron en hoogte/laagte zijn van grote invloed en is erg belangrijk. (Smalle lichtbundels gebruiken)

Hessel toont een heel bijzondere foto van zijn kinderen. Later blijken dit losse foto’s te zijn geweest, die op elkaar geplakt zijn. De monden en neuzen lopen perfect in elkaar over.

Hierna is er een presentatie in het kader van 2 x 2. Ina heeft een cursus gevolgd en laat hiervan enkele foto’s zien met als thema foto’s zijn jouw dromen. De foto’s vragen best wel om uitleg, er zit veel beweging in.

Klaas laat een foto zien die hij gemaakt heeft bij een TV opname van Rob’s grote tuinverbouwing. Ook zijn kleinkind krijgt natuurlijk aandacht in een foto.

Leny zag “toevallig” een zeehondje in een basin met het koppetje boven water. De zonsondergang was ook heel mooi.

Klaas heeft de foto van de ketting ook af. Opdracht van Leny was ‘enge beestjes’. Klaas moest ver in de meterkast duiken om er een spinnenweb te vinden. Suzan neem de ketting over.

Na de pauze geven de heren zich meer bloot. Nee, niet uit de kleren hoor, maar alle lampen mogen aan voor de HIGH-key fotografie. High-key doe je met zo veel mogelijk lichtbronnen. Het schept vrolijkheid en geeft positieve prettige foto’s. De poes die ze lieten zien was wel wat uitgebeten. Ook laten ze zien dat (stads)landschappen soms bruikbaar zijn voor High-key.

Na een geweldige presentatie krijgen we van Frits nog een opdracht mee. Maak voor 26 maart een high of een low key portretfoto. Nodig een model uit en ga er mee aan de slag.

Presenteren op papier in passe-partout. Als je een foto maakt die afwijkt van de standaard, motiveer dan waarom je dat hebt gedaan.

Bekijk deze presentatie ook nog eens op de site. Voor degene die er niet waren, DOEN, erg leerzaam en geeft je inspiratie om er mee aan de slag te gaan.