ijsvogel-081017-4AVanavond hebben we een presentatie van natuurfotograaf Rob Schoemaker uit Woudenberg. Vanavond laat hij vooral veel vogels zien die ook in de directe omgeving te vinden zijn.

Hij is lid van de vereniging voor natuurfotografie in Nijkerk. Verder doet hij tellingen van uilen en zwaluwen. Hij gebruikt grote lenzen, dus statief vereist.

Hij laat ons prachtige foto’s zien, alle huisvogels komen ook voorbij, zoals mezen, mussen, merels en noem maar op. Natuurlijk laat hij ook vogels uit andere gebieden zien, schitterende beelden.
De vraag is natuurlijk, waar vind je de vogels dan op zo’n mooi plekje. Eerst ben je blij als je ze op de foto vastlegt, daarna probeer je ze steeds beter te maken. Zorg voor goede lenzen, erg belangrijk in deze tak van sport. Probeer te achterhalen hoe ze zich gedragen. Heb vooral geduld, urenlang!!

Trek ook kleding aan in natuurlijke kleuren. Neem een plaats in. Op een gegeven moment denkt de vogel dat je daar hoort en is hij minder schuw. Het best kun je uit een schuilhut/tent fotograferen. Uit de auto gaat ook prima. Zorg voor een goede pittenzak in het raam voor goede steun voor de camera. Eten strooien wil ook wel helpen. Je moet wel weten wat welke vogel eet.

Je probeert steeds dichterbij te komen natuurlijk. Daardoor mis je soms ook bijzondere momenten omdat de vogels dan dichterbij komen dan dat je met die joekel van een lens kunt fotograferen. Let dus op het kortste scherpstelpunt van de lens. Grote brandpuntafstand, meer tele, dus kleiner gebied dat je kunt bereiken. Vogel dichtbij en achtergrond verder weg = scherpe vogel met wazige achtergrond. Vogel verder weg en achtergrond dichterbij = achtergrond minder wazig en valt de vogel vaak weg in de achtergrond.

Bij felle luchten moet je juist overbelichten. Gebruik de highspeed modus om later een keus te kunnen maken van het juiste moment. Fotografeer vogels tegen de wind in.

Verder hebben we natuurlijk de 4 jaargetijden. Elk seizoen heeft zo zijn eigen vogels en ook de natuur er omheen is natuurlijk steeds anders.

Om een vogel mooi in beeld te krijgen moeten er weinig takken omheen zitten. Denk ook om de achtergrond. Door een groot diafragma wordt de achtergrond wazig. Door de achtergrond bepaal je zelf welke kleur die aanneemt. Let dus op waar je gaat zitten t.o.v. de achtergrond die je wenst.

Ook door het gebruik van de scherpstelpunten van je camera kun je scherpstellen op de ogen, ook uit het centrum vandaan. Laat een vogel altijd de foto inkijken. Rob gebruikt de autofocus instelling al servo, object volgen.

Ter voorbereiding moet je aan enkele dingen denken: locatie uitzoeken, welk tijdstip. Vogelgedrag weten en bekijken en natuurlijk ook het gedrag van de fotograaf is belangrijk. Verstoor nooit de natuur door jouw gedrag. Hij laat daarna nog weer stapsgewijs al deze informatie aan ons voorbij gaan. Ook fotograferen met tegenlicht, zon achter etc.

Mooie plaatsen zijn: Randmeren, polder Arkemeenpolder bij Nijkerk. Baarner stulpheide en de Treek en het Leersumse Veld natuurlijk. Ook de bossen bij Leersum en Doorn zijn gewild bij natuurfotografen.

Margreet bedankt Rob voor de boeiende presentatie. Een welverdiend applaus klinkt.

Verder wordt nog even gemeld dat zaterdag de expositie wordt geopend, we rekenen op jullie komst.

Het was een mooie avond.