microEen grote groep hobby fotografen neemt plaats in een zaal van Cultureel Centrum de Camp na de wedstrijdfoto te hebben ingeleverd. Zoals verwacht is dat aantal voorlopig 20.

Suzan opent met een welkom aan de broer van Puck, Frans, die vanavond uit de doeken gaat doen wat microscopie inhoudt en, leuk voor de Flitsers, daarbij alles over microfotografie.

Ooit in het jaar 1600 is beschreven dat Anthonie van Leeuwenhoek medicijnen studeerde en als je dat deed dan was je ook in het bezit van een microscoop. Polarisatie en kristallen zijn woorden die deze avond passeren.

Frans toont afbeeldingen van een microscoop met daarbovenop een camera gemonteerd. Je hebt een donker veld van opvallend licht en ook licht van onderen. Tal van voorbeelden van opnames van organismen, bacteriën, mijt en schimmels worden onder de microscoop uitvergroot. Vangst uit een slootje, aldus Frans. Een plantenstengel, de achterkant van een libellelarve en microchips voor de industrie ehhhhh ook skeletjes van organismen komen aan bod. Heel aandachtig wordt met veel bewondering en verbazing kennis genomen van wat men met een microscoop op de foto kan krijgen.

Na de pauze wordt gestart met 2 x 2, eerst Hessel met een foto op de ezel van iets uit de glasblazerij waarbij HDR ehhhhh ietsjes is ingezet of aangezet. Zijn 2e foto heeft iets van 'gluren bij de buren' met in een huiskamer een dame met daarnaast een altsaxofoon.

Puck toont haar 2, en stiekem toch 3 foto`s met een lynx, een otter en een bunzing. Puck is blij met het juiste moment van 'schieten' en de scherpte op de goede plaats.

Frans van deel 1 gaat verder met deel 2, wederom een geweldige presentatie. Een doorsnee, ja lees maar goed, van een darm, 'lekker' vergroot. Een dwarsdoorsnee van een bot en bloedcellen in beweging op film vast gelegd. Daarbij werd gewerkt met kleurstoffen om details te ontwaren. Tenslotte staat Suzan op verzoek een witte haar af om in de praktijk te ondervinden wat er onder de microscoop aan beestjes te voorschijn komt. Trilhaartjes?

Frans wordt onder applaus bedankt voor zijn lezing en iedereen neemt nog een kijkje bij de uitgestalde 'waar' die door Frans is meegenomen. Allemaal fijne feestdagen en in het nieuwe jaar wacht weer heel veel uitdaging en fotoplezier.