LrDe wedstrijdfoto’s zijn ingeleverd nu Lightroom, hoe doen we dat.

Frits heet ons welkom en vraagt of er meldingen zijn. Willy meldt dat Wim nu ook lid is. Een andere Wim is vanavond aanwezig als adspirant lid. Verder meldt ze dat er toch wat onduidelijkheid over de formaten was voor de jaarwedstrijd. De jury is gevraagd hier niet op te letten.
 
Daarna gaan we aan de slag met Lightroom (LR). Frits vertelt ons eerst wat de voordelen zijn om met RAW te werken i.p.v. JPEG. De foto wordt in LR geïmporteerd om daarna bewerkt te worden. Vanavond gaan we alleen basisbewerkingen doen. Natuurlijk zijn er andere manieren, maar we volgen de lijn van Frits.

Importeren doe je vanaf je camera/kaartje naar een door jou gekozen bestandsmap, welke jij een naam geeft. Als dat gereed is kaartje veilig verwijderen. In LR ga je daarna in de bibliotheekmodus de foto(‘s) importeren .Als ze geïmporteerd zijn hebben ze binnen LR een eigen identiteit. De bewerking tast het origineel niet aan!!

Volgens de ETC methode bekijken we de foto en wat wij vinden hoe hij er uit moet komen te zien. Met dat uitgangspunt beginnen we de bewerking. Dit doe je in de ontwikkelmodus. We volgen deze stappen:
- eerst uitsnede bepalen en eventueel rechtzetten
- kleurtemperatuur bepalen
- belichting/contrast/schaduwen en hooglichten
- helderheid en verzadiging
Daarna kun je met radiaalfilter of kwastje specifieke delen in de foto bewerken.

Einde aan het theoriegedeelte. Na een korte pauze gaan we in kleine groepen zelf het beeld importeren en bewerken, waarbij coaches hun best doen om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. We zien toch wel enthousiasme bij frequente NIET gebruikers.

Frits bedankt voor deze primeur. We kijken met belangstelling uit naar de volgende les. Een welverdiend applaus klinkt. We hopen dat de coaches bereid zijn om andere mensen die LR willen gaan gebruiken te helpen. Maak onderling afspraken om verder aan de slag te kunnen. Het advies is, VOORAL DOEN, DOEN, DOEN. Einde van een leerzame flitsavond. 

Allemaal fijne feestdagen, en een goed gezond en fotografisch mooi 2019!