lightroomFrits heet ons welkom.
Willy stelt een adspirant lid voor, die interesse heeft in Flits.
Jo meldt dat op 30 april de presentatie is van degene die hebben deelgenomen aan het mentoraat, 20 uur in de Koppeling in Zeist.

Frits leidt ons deze avond op de zijn bekende manier door de derde avond foto bewerken met Lightroom (LR). Eerst gaat hij nog even terug naar de eerste twee avonden en laat de basisbewerkingen nog een keer in vogelvlucht zien. Basis is het kaderen/recht zetten van je foto. Als je tevreden bent met de uitsnede kun je verder gaan met bewerken. Vanavond in deel 3 komen de onderwerpen transformeren, panoramafoto maken inkleuren en klonen aan bod.

Transformatie:
Met deze tool kun je op een gemakkelijke manier een gebouw rechtzetten, wat door een laag standpunt wat achterover lijkt te hellen. Door 2,3 of 4 lijnen te trekken transformeert LR het gebouw. Het zal niet altijd lukken omdat de omgeving daardoor kan worden verstoord. Over het algemeen werkt het best goed.

Klonen:
Frits laat zien hoe je een paaltje in een foto kunt verwijderen met klonen. Hoe preciezer je het selecteert, des te beter is het resultaat. Ook laat hij zien dat je op bijna dezelfde manier het paaltje kunt verplaatsen in de foto.


Panoramafoto maken:
LR heeft de mogelijkheid om van meerdere foto’s een panoramafoto te maken met een verbluffend resultaat in een paar klikken, ondanks dat de foto’s uit de hand waren genomen. De foto’s die je wilt gebruiken moeten elkaar wel overlappen, zodat LR die punten met elkaar kan verbinden. In LR ga je naar foto, samenvoegen, panorama en daarna nog een paar handelingen. Het mooie is dat het een DNG foto wordt, dus nog steeds raw kwaliteit. Veel gerenommeerde gebruikers van LR kenden deze functie nog niet.


Tot slot staat de kunstschilder op in Frits. Hij laat zien dat je een deel van de foto kunt selecteren met het kwastje en dat je door wat meer warmte en schuiven met wat schuifjes als licht/donker, contrast en helderheid, de foto kunt versterken. Hij noemt het schilderen. Na de pauze gaan we zelf aan de gang.


Frits bedankt, het was weer een super goede uitleg en een leerzame avond.