waterdruppelTonnie heet ons welkom.

Frits vraagt aandacht voor het digitaal inzenden van de wedstrijdfoto voor de seizoen-wedstrijd. De foto moet uiterlijk dinsdag 7 mei bij Frits binnen zijn, zie zijn mailbericht van afgelopen week. Te laat betekent niet mee doen!!

Presentatie Co-groep 5
Deze Co-groep wilde het verschil laten zien als je een lage of hoge ISO gebruikt.
Klaas liet de fotoserie zien, waarbij steeds 2 dezelfde foto’s met andere instelling werden getoond. Niet overal was duidelijk het verschil te zien omdat ook de andere instellingen werden veranderd. Hoge ISO geeft bij een donkere omgeving snel ruis.
Ook lieten ze zien wat er in een foto verandert als je de witbalans (kleurtemperatuur) verandert.
Co-groep bedankt voor jullie presentatie.

Splash
De werkgroep Splash was meerdere keren bijeen geweest om te ontdekken hoe je bewegend water mooi kunt vastleggen. Begonnen werd er met het schieten met een buks door een waterballon. Bleek toch voor de veiligheid een beetje te riskant.
Toen maar proberen om de ballon met een pijl lek te prikken en de splash vast te leggen. Dat lukte aardig. Ab had later nog een katapult machine gemaakt op de werkbank. Ook daar kon de ballon prima mee geraakt worden. Tonnie had een vernuftig systeem bedacht om een ballon in haar hand te laten knappen.
Tenslotte had Jan B een glas op een bewegend plankje gelijmd, waardoor je bewegend water in een glas kunt kieken. Jan H. liet hiervan foto’s en filmpjes zien via Powerpoint.
Deze werkgroep geeft ieder de gelegenheid dit zelf uit te proberen.

Fotostacking
Martijna en Jan B. laten zien hoe je (macro) foto’s over een groter vlak scherp kunt krijgen. Je zet de camera op statief en zorgt dat je onderwerp redelijk vlak voor de camera staat. Nu maak je meerdere foto’s, waarbij je het focuspunt steeds een eindje opschuift. Zo krijg je dezelfde foto’s met meerdere scherpstelpunten. Zorg dat je een hoog diafragma (laag getal) neemt, waardoor je onderwerp beter van de achtergrond los komt. Klaar is Kees voor wat betreft het maken van de foto’s. De verdere uitwerking via Lightroom en PS komt op de site te staan.

Jan en Martijn bedankt voor de duidelijke uitleg. Na de pauze kan ieder het alvast uitproberen. We hopen dat het jullie lukt om dit later toe te passen.

Einde van een leerzame avond.

Tot Flits
Jan