09_gans_te_grou__20220312_1551727295Aanwezig 24 leden
Ab heet ons welkom en vraagt of er meldingen/vragen zijn.
Nico vertelt op een smeuïge manier van alles en nog wat over de verschillende vogels, hun gedrag en hoe te fotograferen.
Rob laat zijn serie Mien 10 zien, zeker de moeite waard.
Verder moet het reglement van Flits worden aangepast.

Van hogerhand is opgelegd dat er een commissie moet worden aangewezen, die direct handelend optreedt als het bestuur, door welke omstandigheid dan ook, in zijn geheel aftreedt.
In het reglement wordt opgenomen dat de kascommissie in dat geval bevoegd is om een raadpleging te doen om tot een nieuw bestuur te komen.

Vanavond zouden Martijna en Wolter het geleerde over FLITSEN aan ons laten zien. Door corona moest Wolter helaas afhaken. Deze avond is verplaatst naar 21 april. Die avond verzorgt Henk T. ook nog een stukje fotobewerking in Photoshop. Hij laat dan zien hoe je dubbelopnames maakt in PS.
Tonnie laat dan haar MIEN-10 zien.

Hierna wordt het woord gegeven aan Nico de Haan, die ons vanavond bijpraat over en foto’s laat zien van vogels.
Hij begint met enkele foto’s uit de ‘oude doos’. Als jochie maakte hij al foto’s van de vogels die hij in het veld tegenkwam. Zijn roots liggen in Zalk. Hij vertelt ons wat over die tijd. Erg leuk om de ‘kwaliteit’ van deze foto’s te zien.
Nico is erg blij met zijn camera, de Nikon P900. Vanuit zijn ‘luie stoel’ zoomt hij heeeeel ver in, en kan hij alle vogels kieken, zonder dat hij ze verstoort door naar buiten moeten te gaan. Zelfs door de ramen heen gaat dat prima. Als verrekijker gebruikt hij een telescoop van Zeiss, hiermee kunnen ook foto’s worden gemaakt.
Ja, je raadt het al, er komen heel veel vogels voorbij vanavond.
Nico vertelt op een smeuïge manier van alles en nog wat over de verschillende vogels en hun gedrag.
Het Winterkoninkje maakt wel 5 – 7 nesten. Hiermee verleidt hij meerdere vrouwtjes, die hij ‘ten huwelijk’ vraagt. Hij blijkt niet te beseffen dat hij, als er jongen zijn, heel druk wordt.
Ik heb niet alle vogels paraat, die Nico heeft laten zien.
De meest voorkomende, de huismus, heeft wel een kenmerk waaraan je hem herkent. Deze heeft een witte stip boven het oog. Verder komen natuurlijk de vink, boomklever, specht etc. voorbij.
In zijn tuin broeden ook regelmatig uilen. Enkele flitsers hebben er al eens foto’s gemaakt vanuit het dakraam.
Ook het vrouwtje van de boeren zwaluw heeft een bijzondere manier om “de beste man” uit te zoeken. De zwaluw met de langste staart is blijkbaar de beste echtgenoot.
Verder wordt onze kennis op de proef gesteld. Regelmatig wordt gevraagd welke soort vogel hij laat zien, o.a. de distelvink, beter bekend als Putter.

Het lijkt wel of Nico de vogels ‘aantrekt’. Heel veel van de foto’s zijn in zijn eigen tuin gemaakt.
Iedereen heeft heel geboeid naar zijn verhaal zitten luisteren. Nico bedankt voor je mooie verhaal.

Omdat Tonnie niet aanwezig kon zijn, is haar Mien10 verplaatst naar de volgende keer.
Vanavond laat daarom Rob zijn serie aan ons zien.
Deze is natuurlijk vanaf nu ook te zien op de site.
In zijn serie zien we o.a. een mooi raam in een abdij, een prachtige witte pauw, die zijn/haar verenpracht showt, een (nep)gans, die zijn kop boven de begroeiïng uitsteekt. Twee parende kikkers, prachtig landschap met een heel mooi lijnenspel en een stilleven van een boot op Ameland.
Ik zou zeggen bekijk hem (nog eens) op de site. Zeer de moeite waard.
Het was weer een interessante avond.

Tot Flits
Jan