We staan om 19:15 uur bij Erwin in de winkel en het regent. Wat doen we nu, “ik ga niet met m’n dure camera in de regen lopen” hoor ik iemand zeggen. Nee……dat wil niemand, maar niet iedereen komt naar de winkel want enkelen van ons gaan rechtstreeks naar parkeergarage de FLINT waar we afgesproken hebben. We gaan weg en dan zien we wel hoe het weer zich houdt.

De ontmoeting was hartelijk en onder het genot van een kop koffie (geregeld en betaald!! door penningmeester Annette) in de ‘kantine’ van Scholen in de Kunst gaf Erwin eerst wat theoretische weetjes.

Nachtfotografie is eigenlijk een stom woord volgens Erwin. Want fotografie is het vastleggen van licht en de nacht heeft geen licht!!

De ingebouwde belichtingsmeter van de camera trekt altijd naar een midden. Er is een grote contrastoverdracht tussen lichte en donkere partijen. Een losse belichtingsmeter gebruiken lijkt beter, maar om een midden te berekenen tussen de zwarte lucht en het licht van een lantaarnpaal vereist een wiskundige knobbel.

Dus laat de camera gewoon op de P-stand staan en maak een belichtingstrap van 1, 1½ en 2 stops onderbelichting. Het gebruik van een stevig statief is bij nachtfotografie onmisbaar omdat dit de camerabeweging terugdringt bij het indrukken van de ontspanknop. Let wel…terugdringt…dus niet voorkomt!

Een alternatief is het gebruik van de zelfontspanner, maar een nadeel hiervan is dat het enige seconden duurt voor de spiegel openklapt en dan is een bewegend beeld al voorbij. Het gebruik van een draadontspanner is dan de oplossing omdat je de cameraontspanknop niet gebruikt en dus geen camerabeweging (hoe miniem ook) hebt.

Het gebruik van spotmeting is zeer aan te bevelen, maar meet dan het licht op de lichte partijen. Let op!!!...meet het licht met de spotmeting…lees de gemeten waarde af en onthoud deze. Stel de camera vervolgens in op diafragmavoorkeuze en stel handmatig de gemeten waarde van de spotmeting in. De camera past hierop zelf de bijbehorende sluitertijd in.

Dan tot slot…bewegende mensen wegbelichten!! Kan dat?? Jazeker.
Als je een verlichte straat fotografeert waar door je beeld lopende mensen het beeld lijken te verstoren raak dan niet in paniek. Als je de voorgaand beschreven lichtmeting hanteert zal je zien dat er een lange sluitertijd bij de gemeten lichtwaarde hoort. Tegen de tijd dat de spiegel weer dichtklapt zijn die bewegende mensen allang uit beeld verdwenen en zie je ze niet meer terug op je foto. Probeer maar!!!

Nou ja……tot slot!!!! Nee dus, want er is ook nog iets te vertellen over het flitsen in de avond.

Als je de flitser aan zet gaat deze per definitie de camera corrigeren…tenzij de camera op de nachtstand wordt ingesteld. Of…je meet het licht eerst op de P-stand welke je dan overneemt op de M-stand. Dan stuurt de camera de flitser aan en niet andersom. Op deze manier maak je ook mensen in je foto ingeflitst met nog licht in de achtergrond.

Over de ISO-waarde kan nog gezegd worden dat je deze zo laag mogelijk moet instellen op je camera. Als je een hogere ISO-waarde neemt krijg je teveel ruis op je foto bij stad c.q. stille beelden. Maar bij foto’s maken op bijvoorbeeld een dansfeest kan je de camera rustig op ISO 400 zetten.

Genoeg theorie, jassen aan en naar buiten. Dat kan probleemloos want het is inmiddels opgehouden met regenen!

Eerst wordt de verlichte gevel van het pand onder handen genomen. Het staat wel erg stoer hoor, een groep fotografen met de toestellen op een statief en ook iemand met een draadontspanner. De digi’s zijn natuurlijk vet in het voordeel want zij kunnen meteen het resultaat van de foto zien, en de enige analoge (ik dus) had geen camera bij zich. Druk, druk, druk…druk!! Erwin wordt van alle kanten aan zijn jasje getrokken: help…help…help…en Erwin helpt.

Later gaan we naar de Kamp want de poort staat schitterend in het licht. En daar wordt het hilarisch omdat de mannen het wagen hun apparatuur midden op straat op te stellen. Moet je je voorstellen, winkelend publiek aan alle kanten en natuurlijk al die auto’s die niet verder kunnen rijden. Betting, Klaas, Bob en Erwin hebben er maling aan en schieten hun foto’s. Maar de rij geduldig wachtende auto’s wordt te lang waarop Annette, Marianne, Ank en Elly ingrijpen en de automobilisten de kans geven door te rijden. Zij kijken, niets begrijpend van dit oponthoud, naar ons en wij naar hen. Met dit verschil dat wij het dondersgoed begrijpen.

De file is opgelost maar…….beginnen de mannen toch weer opnieuw! “Hier horen wij niet meer bij hoor” giechelen de dames in koor. Daar staan ze dus weer met hun driepoten, maar dan rijdt er een politieauto voorbij. “Mooie foto’s maken jongens!!” wordt er uit de auto geroepen, “maar ga niet zo midden op straat staan”. Gelukkig……ze houden op en we verplaatsen ons via de Zuidsingel, waar ook nog driftig gefotografeerd wordt, naar de Lieve Vrouwe Kerk,

Aan de voet van de prachtig verlichte kerk ligt de bekende openlucht ijsbaan die gisteren in gebruik is genomen. Maar daar is het nog erg stilletjes!! Totdat een paar jong volwassenen in de gaten krijgen dat hun juf Ank met een fototoestel aan de kant staat. Ja hoor, ze willen best op de foto. Zeker als Ank ook nog belooft de foto’s voor ze op een CD-rommetje te zetten. Deze jongeren willen best hun kunstjes aan ons laten zien en doen vervolgens alles wat wij vragen. Hard heen en weer schaatsen op de plek die wij willen. Eén van deze meiden heeft op kunstschaatsen gezeten en beheerst een heuse sprong en bovenal een fantastische pirouette. De FLITSERS leven zich uit op het vastleggen van deze bewegingen en Erwin staat iedereen met raad en daad bij.

Inmiddels is het 22:15 uur en tijd om op te stappen. Met forse tegenzin wordt de apparatuur opgeruimd en begeven we ons weer naar de parkeergarage. Het was een fantastische en leerzame avond waar we van genoten hebben. De thuisblijvers hebben echt iets gemist hoor!!

Volgende keer gewoon meegaan want een avond als deze mag je echt niet missen!!