boswachterDe fotokring Flits gaat het seizoen 2004- 2005 met een 20-tal leden 5 keer op pad om ervaring op te doen in het foto's maken. Deze activiteit wordt een S.O.P. genoemd en dit is de afkorting van samen op pad.

Nadat we begin september al een lezing over zwerven over de Veluwe in Elspeet hadden bijgewoond ging de Woudenbergse fotokring Flits afgelopen zaterdag het bos in met een boswachter. Het kasteel Stoutenburg te Stoutenburg was de vertrekplaats van de wandeling en 's morgens in het donker om half acht werd de pas er goed ingezet om de reeën in de weilanden te kunnen ontdekken. Langs een roggeveld werden op te grote afstand om te fotograferen een 4-tal reeën ontdekt en de wandeling ging verder over het voormalig stuk grond waarop in eerste instantie kasteel Stoutenburg heeft gestaan.

De boswachter Jos Koopmans uit Stoutenburg vertelt de geschiedenis van het kasteel en dit werd in opdracht van een rijke bankier de heer Luden in 1864 gebouwd. Op deze plaats zijn alleen nog gedeeltes van de oorspronkelijke grachten waar te nemen want nadat de bankier was overleden werd in 1888 door zijn dochter opdracht gegeven om het kasteel af te breken omdat het pand geen uitstraling had en een paar honderd meter verderop richting de Barneveldse beek werd een nieuw kasteel gebouwd waar weer later een verdieping bovenop werd gezet.

De wandeling gaat verder en menig foto werd geschoten van de prachtige omgeving. Bij boerderij Korte Niep werd stilgestaan om de stijl van de boerderij vast te leggen welk gelijkend was aan de stijl van het in 1888 gebouwde kasteel. Ook zeer bijzonder is het laantje met Haagbeuken bij deze boerderij want in een laanvorm komt deze bomensoort zelden voor.

En dan omdat het fris is een warme kop koffie in de oude schaapskooi waar het heerlijk maar ook gezellig toeven is en de Flitsleden bijpraten over de plaatjes van de digitale zoemers waar men direct kon terug kijken op prachtige paddenstoelen en waterpartijen omgeven door wilde struiken en bomen. Het is tijd om terug te keren naar de auto's en er viel nog één wonder der natuur vast te leggen, nog nooit gezien …… twee boomstammen van een beuk die samen verder groeien als één boom. Klik klik klik en ook deze staat er op.

En dan naar huis naar de computer om de digitale bestanden vast te leggen op CD of voor de analogen op naar de fotograaf van der Breggen (de sponsor van de fotokring) om de fotorolletjes te laten ontwikkelen en af te drukken.

Erwin Lam, eigenaar van van der Breggen in Woudenberg had 2 dagen eerder al een lezing gegeven voor de fotokring over hoe te flitsen bij Flits. Zeer interessant want binnen fotograferen geeft vaak wat probleempjes zoals rode ogen (dit heeft met het bloed in de ogen te maken) en schaduw van het onderwerp op de gevoelige plaat. Oefenen baart kunst en deze week was zeer leerzaam.