Op een warme, zonnige dag in september gingen we naar educatieve boerderij ‘De Huif' in Lelystad. We werden van harte welkom geheten door Trix, de zus van Margreet.

Tijdens de koffie vertelde Trix ons over het ontstaan van de educatieve boerderij. In 1992 werd de Stichting De Verborgen Bron opgericht door Femy en Pieter Bremer. De Huif is een educatieve boerderij. Scholen kunnen kennismaken met de dieren, een cursus of een natuurles volgen. Ook bestaat er voor de kinderen de mogelijkheid om op de boerderij op kamp te gaan.

Tevens wordt er ook aandacht besteed aan zorgactiviteiten. Zo zijn er activiteiten voor kinderen met een persoonsgebonden budget (het zogenaamde rugzakje) en een project voor dagopvang voor ouderen en mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld de dieren verzorgen of hebben een eigen (moes)tuintje waarin ze kunnen werken.

Na de koffie werden we door Trix rondgeleid. Allereerst kregen we de trots van de boerderij te zien, een prachtig damhertje (een hinde). Ze liet zich alleen niet zo makkelijk fotograferen.
Daarna liepen we door een weiland met drie stoere ‘beige’ paarden. Deze lieten zich uitgebreid fotograferen.
Aan de overkant van de weg heeft de Stichting ook een stuk bos, waar diverse nestkastjes zijn geplaatst. Daar liepen twee ezeltjes frank en vrij. Ze waren totaal niet schuw, sterker nog, iedere keer wanneer je ze goed in de lens had, kwamen ze dichter naar je toegelopen. Dit in tegenstelling tot twee schapen met gekrulde hoorns, die zich verdekt opstelden.
Daarna liepen we terug naar de boerderij, waarbij we langs forellen visvijvers kwamen. Hier kunnen mensen op forellen vissen, gewoon omdat ze enthousiast visser zijn, maar ook als bedrijfsuitje of een familiefeestje. De zoon van de familie Bremer nam ons mee naar bassins vol met forellen met schitterende kleuren.
Na dit schouwspel gingen we naar een grote schuur met daarin diverse dieren. Zo lag in het eerste hok een grote zwart gevlekte zeug, die nog maar pasgeleden 3 biggetjes had gekregen. Twee daarvan waren ook zwart gevlekt en de derde was donkerroze. De biggetjes waren erg levendig, behalve wanneer ze tevreden lagen te drinken.
Er waren ook een drietal ezeltjes, waarvan één veulentje. Het was te donker om van deze dieren een mooie foto te maken. Daarnaast waren er schapen, geiten, kippen, hanen, konijnen en cavia’s enz.
Ook was er nog een eekhoorntje, maar deze was zeer moeilijk te fotograferen, het beestje was razendsnel en de ruimte waarin hij zat, was erg donker. Bij de uitgang zaten nog twee stoere ganzen, die met hun zwartje kraaloogjes alles in de gaten hielden.
Het was een ontzettend leuke dag en mede dankzij het schitterende weer hebben we mooie foto’s kunnen maken.