ouwehandOp 3 oktober 2009 vond er een SOP plaats naar Ouwehands Dierenpark Rhenen. Deze SOP had als thema “Romantiek in de dierentuin”.

Je zou veronderstellen dat fotograferen van dieren in een dierentuin eenvoudig is, maar het is verre van dat.
Je probeert de dieren in hun ‘natuurlijke omgeving’ in beeld te brengen, waarbij je te maken krijgt met obstakels als dik glas, hekken, achtergronden van beton en drukte.

Door gebruik te maken van een tele-objectief, het openen van diafragma en wisselende standpunten kun je de mooiste foto’s maken.

De dag begon bij de giraffen. Deze konden we van dichtbij fotograferen, doordat ze afkwamen op de uitgestoken handjes van dolenthousiaste kinderen.

Het aquarium vormde wel één van de grootste uitdagingen.
Er is daar relatief weinig licht, vaak ook weinig ruimte en onder bepaalde hoeken zijn de vissen niet goed zichtbaar. Maar door te kiezen voor het grootste diafragma en het verhogen van de ISO waarde, lukte het toch om foto’s te maken van het leven onder water; kleurrijke vissen, zwevende kwallen tegen een helblauwe achtergrond. Ook maakten een aantal gebruik van de flitser, wat unieke plaatjes opleverde.

Ouwehands Dierenpark beschikt over het bekende Berenbos. Hier leven de bruine beren samen met de wolven. Met name het gedeelte waar de mensen door een tunnel van gaas lopen, kun je de beren van dichtbij fotograferen. Daar ben je op dezelfde hoogte als de beren.

Wat echt zeer moeilijk was om vast te leggen, waren de pinquins. De pinguins zitten in een splinternieuw verblijf, waardoor ze nu de mogelijkheid hebben om op vis te jagen. Ze duiken werkelijk razendsnel door het water. Zonder statief en lange sluitertijd niet vast te leggen. Ook moet je oppassen dat je (en de camera) niet nat wordt.

Het was zeer bijzonder om oog in oog te staan met de zeldzame witte tijgers en witte leeuwen, maar degene die onze harten stal, was Walker, het ijsberenjong.

Dit verslag vormt een kleine impressie van een geweldige dag vol schitterende fotomomenten, waarbij er zeker romantiek in de dierentuin is vastgelegd.