RijtuigenloodsOp het programma stond de SOP Urban exploring.
We mochten hiervoor fotograferen bij Herik Rail Rijtuigenloods in Amersfoort. De foto’s zijn te bewonderen in de Flitsgalerij bij het onderdeel SOP’s.
De Herik Rail Rijtuigenloods is een 3500 m2-tellende voor het publiek nieuwe industriële evenementenlocatie. Herik Rail Rijtuigenloods is onderdeel van de Wagenwerkplaats. Dit is industrieel erfgoed.


Wagenwerkplaats

fotoset_historieDe geschiedenis van de Wagenwerkplaats gaat terug tot de eerste jaren van de vorige eeuw. De werkplaats werd toen bevolkt door spoormedewerkers, veelal uit Haarlem en omgeving, die als gevolg van een spoorstaking in 1903 gedwongen waren overgeplaatst naar Amersfoort. Nadat in de jaren dertig andere werkplaatsen in Tilburg, Zwolle en Utrecht waren gesloten, werd in Amersfoort het onderhoud aan vrijwel al het goederenmaterieel van NS uitgevoerd. In 1930 was NS daarmee de grootste werkgever in Amersfoort. In 2000 werd de Wagenwerkplaats gesloten.

De kern van het huidige complex bestaat uit de twee werkhallen, het ketelhuis en de smederij en is in 1908 gebouwd. Aangenomen wordt dat de gebouwen zijn ontwerpen door de huisarchitect van HIJSM (Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij, voorloper van NS), D.A.N. Margadant.

In 1924 was de volgende grote uitbreiding, waarbij het hoofdgebouw en de verensmederij flink werden vergroot. In 1928 werd het ‘werken in kettinggang’ ingevoerd, een vorm van lopendebandwerk. De laatste grote verandering was een aparte schilderwerkplaats in 1940. Hierna kwamen alleen nog kleine uitbreidingen tot stand.

Nadat de onderhoudswerkzaamheden op de Wagenwerkplaats waren gestopt, dreigden het terrein en de gebouwen te verloederen. NS Poort, de gemeente Amersfoort en het burgerinitiatief Wagenwerkplaats hebben de handen echter ineen geslagen om het tij te keren. Gezamenlijk worden plannen ontwikkeld en activiteiten georganiseerd.

Zo zijn verschillende gebouwen inmiddels weer in gebruik genomen, veelal door bedrijven of instellingen met een cultureel of artistiek karakter.

Eén van die bedrijven is Herik Rail Events B.V..

Herik Rail Events B.V.

Herik Rail Treincharters en De Rijtuigenloods is een onderdeel van Herik Rail Events B.V.. Herik Rail werd in 2002 opgericht door Gerard van den Herik. Er werd gestart met het aanbieden van tailor-made treinreizen voor de zakelijke markt, de zogenaamde treincharters. De treinen van Herik Rail kunnen rijden in heel Nederland en (ver) daar buiten en zijn geschikt voor groepen van 2 tot 1000 personen.

In 2005 heeft Herik Rail de beschikking gekregen over de Rijtuigenloods op de oude Wagenwerkplaats in Amersfoort als stallingslocatie voor de treinen. Het 3500 m2 grote pand werd in 1908 gebouwd als hoofdwerkplaats door de HIJSM. Tot eind jaren ’90 was de loods onderdeel van de hoofdwerkplaats voor goederenmaterieel van de NS. Na deze periode heeft het pand een tijd lang geen officiële functie gehad totdat Herik Rail er in 2003 haar intrek nam.

Na grote renovatiewerkzaamheden en vergunningstrajecten is de nieuwe industriële evenementenlocatie vanaf juni 2006 een feit. ´De Rijtuigenloods´ richt zich op bedrijfsevenementen met een visie.

Bron:
www.herikrail.nl
www.wagenwerkplaats.nl