maarnDe voorzitter van Flits Jan Nieuwenhuizen steekt van wal. Hij begint met een teleurstellende mededeling; gevraagd was zijn mooiste foto mee te brengen. Jammer, die moet nog gemaakt worden. Instemmende reacties in de zaal. Via een verongelukte compactcamera en een maandagmorgen Canon EOS 400 is hij nu buitengewoon tevreden met zijn Canon 40D (8 beelden per sec. ISO instelbaar tot 1600 zonder merkbare ruis, lens met stabilisator en een 60 mm macro lens completeren zijn uitrusting). Zijn voornaamste aandachtsgebieden zijn: ‘andere’ vakantie-familiefoto’s en als tweede groep macro. Omdat hij al veel geld aan apparatuur uitgaf (?) is hij zuinig met zijn passe-partouts. Twee foto’s in één passe-partout is een slimme oplossing (zo kan het ook Hennie!). Na een indrukwekkende presentatie op de plank sluit hij zijn aandeel in de avond af met een korte beamer show.

Dan volgt de presentatie van ‘Oliebol van krentenkoek’. Het betreft een groepsgewijze uitwerking van de kindergedichtjes van het door Koos Meinderts geschreven gelijknamige boekje. 26 Gedichtjes, beginnend met één van de letters van het alfabet, zijn door de leden van een passende foto(collage) voorzien. Buitengewoon geslaagd, zeer origineel. Dan zie je toch dat deze club nog een stuk op ons voorloopt wat bewerking betreft. De presentatie van de resultaten is op 14 april om 19.30 uur in de Camp in Woudenberg. Komt allen!

Na de pauze komen nog verschillende ‘Flitsers’ aan bod.

Margreet van Eerten opent de rij. Zij streeft er naar haar werk in ‘perioden’ vast te leggen. Als eerste wat achter ons ligt. Voorbeelden zijn monumenten zoals de Pyramide van Austerlitz, de erebegraafplaats de Grebbenberg en de in verval geraakte steenfabriek de Blauwe Kamer.
De tweede periode beslaat het leven van vandaag met portretten en opnamen van bloemen. De laatste periode, het uitkijken naar de toekomst toont vergezichten. Het is heel sprankelend wat zij ons liet zien.

Vervolgens toont Klaas Haitsma ons zijn werk. Landschapsfotografie is zijn grote liefde, daarnaast bloemen. Hij blijkt een kritisch beoordelaar van de lichtomstandigheden. ‘Licht is een cadeautje voor mij’.

Dat Lenie van Prooyen nog maar kort lid van Flits is, valt niet uit haar bijdrage af te leiden. Het is haar eerste ‘openbare’ optreden met natuuropnamen, foto’s uit de achterliggende ‘ijstijd’, abstract en macrowerk.

Marianne van den Hoek sluit de rij. Zij noemt zich geen fotograaf maar beeldbewerker (what is in a name). Als ze portretten maakt, doet ze dit met een telelens (Dit in tegenstelling tot onze leermeester Gijs die met een groothoek objectief bijna op de lip van zijn slachtoffer zit.)
Een serie van vijf, getiteld ‘levensvervulling’ oogst veel waardering. Haar interesse blijkt heel breed. Naast bovengenoemde onderwerpen komen landschap, straattaferelen en (extreme) bewerkingen aan bod. Haar veelzijdige presentatie vormt een flitsend slot van een zeer geslaagd optreden van haar club, waarvoor bijzondere dank, aldus Ab.