Merel Brugman"Volg je hart, gebruik je hoofd"
Onlangs hoorde ik in de auto op Radio 1 het prachtige gezang van de merel. Weinig nationale vogels kunnen zo uitbundig zingen als de merel. Het gezang op de radiozender was de introductie op het nieuws dat die zingende merel (bijna) een zeldzaam ras is geworden. En zo voelde het ook deze clubavond: prachtig en uniek.

 

Merel Brugman, dit jaar afgestudeerd aan de kunstacademie in Rotterdam, gaf ons en de leden van Fotokring Flits vanavond het gevoel van bewondering. Eentje waarvan je weet dat je niet heel vaak dit soort sprekers op bezoek krijgt. Haar werk is een (in de positieve zin des woords) bizarre combinatie van fotografie en kunst. De vraag die in onze groep dan ook opkwam was dan ook even logisch als spontaan gesteld: "Vind je jezelf een kunstenaar of een fotograaf?".

Merel maakt van haar foto's een project. Iedere foto heeft een eigentijds en uniek verhaal, dat je tot denken zet. Ze zijn verrassend, kunstzinnig en uitgekiend. Een uitgekiende tante is ze zeker als je haar over haar afstudeerproject hoort praten. Je zult maar als intimi horen dat ze een paar weken naar Thailand gaat en haar verre reis met veel interesse en inleving op Facebook en Twitter volgen. De foto's van haar vlucht, restaurantjes, straatkinderen en in de boot bewonderen. En daarna vrolijk horen dat het eigenlijk een groot bedrog was, een bijzonder geslaagd experiment dat je mensen op het verkeerde been kunt zetten met in Nederland gemaakte en gephotoshopte foto's. En met reisverslagen die minutieus zijn voorbereid via desk research aan de hand van o.a. de Lonely Planet en Google. Alles zo akelig nauwkeurig uitgewerkt dat je eerst een paar keer wakker moet worden geschud om te geloven dat je daadwerkelijk in het ootje genomen bent.

Ook haar andere werken tonen hetzelfde patroon van intensieve voorbereiding: billen die lijken te zijn gebrandmerkt met het beeld van de bekende Verkade Maria-koekjes, een paar in elkaar gevlochten stoelen à la Escher, een wat vervreemd meisje in een badkuip, een hand met gevlochten veters. Foto's (of beter gezegd: kunst) die met geen woorden vallen te omschrijven. Je kan dus beter gewoon kijken op haar websites en die van de fotografen uit wiens werk ze haar inspiratie put ... (www.merelbrugman.com ; www.merelbrugman.tumblr.com ; www.peterfrunch.com ; www.blommers-schumm.com ; www.ruudvanempel.nl ; www.liweiart.com )

Als er ėėn aspect is dat ze ons die avond heeft meegeven is dat je met vrijheid van geest moet handelen. Dat je zelf iets moet creëren in plaats van een opdracht doen. Dat grondige voorbereiding loont om je droom te vervullen. Dat je planmatig te werk moet gaan, zo mogelijk door middel van word clouds, schetsen, brainstormen met anderen en op onderzoek gaan.

Dat alles doet me sterk denken aan de slogan van de Triodos bank:
"Volg Je Hart, Gebruik Je Hoofd!"