herfst

 SOP natuurfotografie op zaterdag 26 oktober 2019

Eerder die week trokken al 2 groepjes Flitsers door de bossen van het prachtige Nederland. Jan Hietbrink en gevolg hadden 3 SOP's gepland zodat eenieder die van de natuur houdt mee op reis kon. Het laatste groepje ging op zaterdag want op die dag konden 'de werkers' wel.

In de oproep van Jan B stond wie er voor het rijden kon zorgen en wie er koffie meenam en uiteraard iets lekkers ging uitdelen. Dit was niet aan dovemans oren gericht want zowel een chauffeur als  3 thermoskannen koffie stonden op de parkeerplaats van de Camp. Het zonnetje prikte tussen de wolken en 5 Flitsers gingen op pad. Afke, Jan, Prisca , Linda en Klaas stonden voor het Witte huis tussen de bomen de camera`s uit te laden toen de 1e kan koffie tevoorschijn werd getoverd.
Het was nog fris dus dat ging er wel in. Prisca had voor lekkers gezorgd, ehhhh Tom Poezen want dit moest, stond er in de oproep!  Jan had schik en trek dus hupsakee, weg was het lekkers.

Er werd gesproken over welke lens en welke instelling op de camera en zo gingen we naar de vijver voor het oefenen met diverse sluitertijden van een watervalletje. Redelijk snel lag iedereen plat in het gras en ja hoor, de verschillen waren goed zichtbaar en Prisca zei: "Je verwacht niet dat je zo kan spelen met water`". Daarna weer koffie met…..ta ta nee, geen taart maar stroopwafels. Linda is daar gek op.
Afke probeerde ook e.e.a. uit maar de jaren gaan tellen en sommige houdingen van de fotograaf hielden geen stand. Dan maar liggend voor een hoopje takken en een prachtige paddenstoel. Klaas ging lekker z`n eigen gang terwijl Jan van alles te vertellen en uit te leggen had over het maken van een goede foto.
Het lukte allemaal en iedereen was opgetogen van het geen er op foto was vast gelegd. Tientallen sfeer foto`s met groot diafragma, dus klein getal.

Jan liet de dames ook met tegenlicht fotograferen en ook dit werd een succes. Tenslotte zocht Jan een plekkie in het gras, plat op de buik onder een groepje verdorde kabouter huisjes. De wandelaars bleven even staan en letten goed op of er nog leven in zat. Ja hoor, het gesprek kwam op gang en Jan kon een centje bijverdienen want toen het gras was gemaaid met zijn schaar vertelde een liefhebber dat hij ook wel geknipt diende te worden.
Bijna 4 uurtjes verder werd alles ingepakt nadat de laatste tom pouce tussen de vingers was weggelikt. Het was een prima SOP en de nieuwe Flitsers wilden lid worden van een prettige club.